Zupa borowikowa z ziemniakami
Zupa borowikowa jest jedną z najsmaczniejszych zup grzybowych. Borowiki gotowane z włoszczyzną i suszonymi grzybami, oprószone tymiankiem i świeżą natką pietruszki tworzą niezwykle esencjonalny wywar, który zawsze znika błyskawicznie z talerzy. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z ziemniakami.
Zupa borowika jest jedną z moich ulubionych, sezonowych zup. Już od lipca możesz zbierać lub kupić pyszne grzyby, które występują w naszych lasach aż do listopada. Wykorzystaj sezon jak najlepiej i ugotuj zupę, która stanie się prawdziwym hitem kulinarnym i każdy poprosi Cię o przepis.
Zupę borowikową wzmacniam suszonymi grzybami, ponieważ dodatkowo podbijają smak potrawy. W zupie nie może zabraknąć suszonego tymianki i zieleniny, które doskonale komponują się z każdym gatunkiem grzybów. Zupę możesz również ugotować na rosole z poprzedniego dnia.
Borowiki wykorzystasz w kuchni również do przygotowania genialnego sosu grzybowego . Sos smakuje rewelacyjnie z plackami ziemniaczanymi, wieprzowiną, kaszą i makaronem.
Przepis na zupę borowikową z ziemniakami
Składniki na 4-5 porcji:
-
500 g borowików
-
garść suszonych grzybów
-
4 duże ziemniaki
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
szczypta tymianku
-
kawałek selera
-
cebula
-
pieprz, sól
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
-
3 łyżki śmietany
-
2 łyżki masła
Jak zrobić zupę borowikową z ziemniakami?
Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie. W tym czasie umyj, oczyść i pokrój borowiki. Pokrój również włoszczyznę i ziemniaki w kostkę, posiekaj cebulę. W większym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i podsmaż przez chwilę.
Dodaj pokrojone borowiki, oprósz całość solą, pieprzem, tymiankiem i ponownie smaż przez 4-5 minut. Do garnka wlej wodę, aby całkowicie przykryła warzywa, dodaj grzyby suszone razem z wodą, w której wcześniej je moczyłeś.
Źródło zdjęcia: canva/RenataKa
Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 30 minut od momentu zagotowania, żeby wszystkie warzywa były miękkie. Zupę zabiel śmietaną i oprósz natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.