Smakosze.pl Przepisy Zupa borowikowa z ziemniakami
canva/Mykola Lunov

Zupa borowikowa z ziemniakami

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa borowikowa jest jedną z najsmaczniejszych zup grzybowych. Borowiki gotowane z włoszczyzną i suszonymi grzybami, oprószone tymiankiem i świeżą natką pietruszki tworzą niezwykle esencjonalny wywar, który zawsze znika błyskawicznie z talerzy. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z ziemniakami.

Zupa borowika jest jedną z moich ulubionych, sezonowych zup. Już od lipca możesz zbierać lub kupić pyszne grzyby, które występują w naszych lasach aż do listopada. Wykorzystaj sezon jak najlepiej i ugotuj zupę, która stanie się prawdziwym hitem kulinarnym i każdy poprosi Cię o przepis.

Zupę borowikową wzmacniam suszonymi grzybami, ponieważ dodatkowo podbijają smak potrawy. W zupie nie może zabraknąć suszonego tymianki i zieleniny, które doskonale komponują się z każdym gatunkiem grzybów. Zupę możesz również ugotować na rosole z poprzedniego dnia.

Borowiki wykorzystasz w kuchni również do przygotowania genialnego sosu grzybowego . Sos smakuje rewelacyjnie z plackami ziemniaczanymi, wieprzowiną, kaszą i makaronem.

Przepis na zupę borowikową z ziemniakami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g borowików

  • garść suszonych grzybów

  • 4 duże ziemniaki

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • szczypta tymianku

  • kawałek selera

  • cebula

  • pieprz, sól

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

  • 3 łyżki śmietany

  • 2 łyżki masła

Jak zrobić zupę borowikową z ziemniakami?

Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie. W tym czasie umyj, oczyść i pokrój borowiki. Pokrój również włoszczyznę i ziemniaki w kostkę, posiekaj cebulę. W większym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i podsmaż przez chwilę.

Dodaj pokrojone borowiki, oprósz całość solą, pieprzem, tymiankiem i ponownie smaż przez 4-5 minut. Do garnka wlej wodę, aby całkowicie przykryła warzywa, dodaj grzyby suszone razem z wodą, w której wcześniej je moczyłeś.

Borowiki na desce

Źródło zdjęcia: canva/RenataKa

Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 30 minut od momentu zagotowania, żeby wszystkie warzywa były miękkie. Zupę zabiel śmietaną i oprósz natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy