Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny zimowy rosół z pysznym dodatkiem. Zapomnij o makaronie

Idealny zimowy rosół z pysznym dodatkiem. Zapomnij o makaronie

Rosół z kury z dodatkiem warzyw i kaszy jaglanej
canva/peredniankina

Rosół zazwyczaj podajemy z makaronem. Zupę tę można jednak również zaserwować z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Dzięki temu stanie się bardziej sycąca. Koniecznie spróbujcie takiego wariantu klasycznego dania.

Zdradzaliśmy już przepisy na rosół z nietypowymi dodatkami m.in. z cytryną i cynamonem oraz z kurkumą i imbirem. Tym razem proponujemy, by zaserwować tę tradycyjną zupę w nieco inny niż zazwyczaj sposób — z kaszą jaglaną. To połączenie smaków pozytywnie was zaskoczy.

Przepis na smaczny rosół z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka ugotowane w rosole

  • 1,5 litra rosołu

  • 3 średnie ziemniaki

  • 1 nieduża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • 70 g kaszy jaglanej

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Rosół przelewamy do garnka. Podgrzewamy, aż do wrzenia. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zawartość patelni przenosimy do rosołu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju i podsmażamy starte warzywa przez około 3 minuty.

Dodajemy je do rosołu. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy je do zupy wraz z dokładnie opłukaną kaszą jaglaną. Gotujemy wszystko przez 15 minut na małym ogniu.

Ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy. Wrzucamy je do rosołu. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.

Rosół z kury
Rosół z kury będzie sycący, gdy podacie go z kaszą jaglaną

Źródło zdjęcia: canva/haoliang

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram