Idealny zimowy rosół z pysznym dodatkiem. Zapomnij o makaronie
Rosół zazwyczaj podajemy z makaronem. Zupę tę można jednak również zaserwować z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Dzięki temu stanie się bardziej sycąca. Koniecznie spróbujcie takiego wariantu klasycznego dania.
Zdradzaliśmy już przepisy na rosół z nietypowymi dodatkami m.in. z cytryną i cynamonem oraz z kurkumą i imbirem. Tym razem proponujemy, by zaserwować tę tradycyjną zupę w nieco inny niż zazwyczaj sposób — z kaszą jaglaną. To połączenie smaków pozytywnie was zaskoczy.
Przepis na smaczny rosół z kaszą jaglaną
Składniki:
4 podudzia kurczaka ugotowane w rosole
1,5 litra rosołu
3 średnie ziemniaki
1 nieduża cebula
3 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
70 g kaszy jaglanej
1 pęczek natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Rosół przelewamy do garnka. Podgrzewamy, aż do wrzenia. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zawartość patelni przenosimy do rosołu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju i podsmażamy starte warzywa przez około 3 minuty.
Dodajemy je do rosołu. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy je do zupy wraz z dokładnie opłukaną kaszą jaglaną. Gotujemy wszystko przez 15 minut na małym ogniu.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy. Wrzucamy je do rosołu. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/haoliang
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se