Zupa brokułowa krem - przepis krok po kroku
Krem brokułowy jest bardzo zdrowym, lekkim i dietetycznym daniem, idealnym na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Krem jest bardzo aromatyczny, smaczny i posiada rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Zupę brokułową przygotujesz w niecałą godzinę i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na lekką zupę krem brokułową.
Krem z brokuła jest genialnym pomysłem na szybkie, proste i rozgrzewające danie. Jest delikatny i jednocześnie wyraźny w smaku. Jest gęsty, a dzięki dużej zawartości warzyw bardzo zdrowy, lekki i mało kaloryczny. Krem z brokuła spokojnie mogą więc jeść osoby będące na diecie oraz chore na cukrzycę, ponieważ zupa posiada niski indeks glikemiczny.
Krem przygotujesz zarówno ze świeżego brokuła, jak i mrożonych różyczek. Przed gotowaniem rozmroź mrożonkę w temperaturze pokojowej. Zupę podaj z grzankami czosnkowymi, pokruszoną fetą lub startym parmezanem. Każda wersja kremu ma wyjątkowy i doskonały smak.
Szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę krem na jesień? Przygotuj aromatyczny krem z pora, który wzmocni Twoją odporność.
Przepis na zupę brokułową krem
Składniki na 4-5 porcji:
świeży brokuł lub 400 g mrożonych różyczek
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
cukinia
korzeń pietruszki
sól, pieprz
łyżka masła
100 ml śmietany 18%
Jak przygotować zupę brokułową krem?
Umyj i podziel brokuł na małe różyczki lub rozmroź mrożonkę.
W garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę, czosnek, następnie dodaj pokrojoną pietruszkę, cukinię i smaż przez kilka minut. Dodaj różyczki brokuła, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut.
Do garnka wlej wodę, aby zakrywała warzywa, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Całość blenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem.
Smacznego.