Zupa chrzanowa z jajkiem
Zupa chrzanowa z jajkiem jest zupą przygotowywaną głównie na Wielkanoc. Gęsta, mięsna zupa z jajkiem i chrzanem smakuje równie dobrze nie tylko na świąteczne śniadanie czy obiad, jest idealna w chłodne, zimowe dni, ponieważ jest pożywna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę chrzanową z jajkiem.
Zupa chrzanowa gotowana na wywarze warzywnym z boczkiem, chrzanem a później i białą kiełbasą jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna. Chrzan, podobnie jak cebula i czosnek, wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc zupa jest nie tylko smaczna i pożywna, ale i chroni też przed chorobami i przeziębieniem.
Zupa chrzanowa z jajkiem to pomysł na pyszne śniadanie lub obiad wielkanocny, a także proste i szybkie danie w tygodniu lub w weekend dla całej rodziny. Zupę koniecznie dopraw majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aby wydobyć z niej doskonały smak.
Jesienią i zimą najlepszymi, rozgrzewającymi i pożywnymi zupami są zupy gotowane na mięsie. Przygotuj również wyśmienitą zupę ogórkową na żeberkach i odkryj jej niezwykły, mocny smak.
Przepis na zupę chrzanową z jajkiem
Składniki na 4-5 porcji:
-
3 łyżeczki tartego chrzanu
-
200 g wędzonego boczku
-
duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
4 ziemniaki
-
por
-
4-5 jajek na twardo
-
4 liście laurowe
-
pół łyżeczki majeranku
-
sól, pieprz
-
2 białe kiełbasy
-
2 łyżki masła
-
2 ziarna ziela angielskiego
Jak zrobić zupę chrzanową z jajkiem?
W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojony boczek i smaż jeszcze przez chwilę. Do garnka wlej 1,5 l wody, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki, por, marchewkę i pietruszkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania wywaru.
Zupę dopraw majerankiem, chrzanem, solą i pieprzem, następnie dodaj kiełbasę białą i gotuj, aż będzie ciepła. Wyjmij kiełbasę, pokrój ją, a zupę zblenduj.
Na talerz wyłóż kilka plastrów ugotowanej w zupie kiełbasy, dodaj jajko na twardo i zalej gęstą zupą.
Smacznego.