Zupa ogórkowa na żeberkach - przepis krok po kroku
Zupa ogórkowa jest zdrowym i szybkim pomysłem na obiad. Przygotowana na żeberkach wieprzowych ma jeszcze głębszy smak i aromat. Zupa jest lekko kwaśna i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach, która posmakuje nawet największym niejadkom.
Zupa ogórkowa na żeberkach jest jedną z najbardziej aromatycznych i smacznych zup. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i wzmacnia odporność, co jest niezwykle istotne w jesienne, chłodne i deszczowe dni. Danie możesz przygotować z kupnych ogórków, jednak szczerze polecam te domowe, ukiszone naturalnie. Zarówno warzywa, jak i woda będą miały doskonały, kwaśny smak.
Jeśli nie przepadasz za koperkiem, możesz dodać do zupy natkę pietruszki. Zupę przygotowuję tradycyjnie na ziemniakach, ale z ryżem i makaronem smakuje równie dobrze. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić łyżką śmietany 12% do zup i sosów.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną, rozgrzewającą zupę - tu znajdziesz przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową.
Przepis na zupę ogórkową na żeberkach
Składniki na 6 porcji:
500 g żeberek wieprzowych
4 ogórki kiszone
200 ml wody z kiszonych ogórków
4 ziemniaki
marchewka
cebula
korzeń pietruszki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
posiekany koperek
kilka ziaren pieprzu
sól
Jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, dopraw majerankiem i gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Na tarce zetrzyj ogórki kiszone i dodaj je razem z wodą po ogórkach do gotującej się zupy, następnie dopraw solą, pieprzem i wsyp posiekany koperek. Gotuj przez 10 minut.
Smacznego.