Smakosze.pl
Zupa ogórkowa na żeberkach

canva/dziewul

Zupa ogórkowa na żeberkach - przepis krok po kroku

13 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa ogórkowa jest zdrowym i szybkim pomysłem na obiad. Przygotowana na żeberkach wieprzowych ma jeszcze głębszy smak i aromat. Zupa jest lekko kwaśna i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach, która posmakuje nawet największym niejadkom.

Zupa ogórkowa na żeberkach jest jedną z najbardziej aromatycznych i smacznych zup. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i wzmacnia odporność, co jest niezwykle istotne w jesienne, chłodne i deszczowe dni. Danie możesz przygotować z kupnych ogórków, jednak szczerze polecam te domowe, ukiszone naturalnie. Zarówno warzywa, jak i woda będą miały doskonały, kwaśny smak.

Jeśli nie przepadasz za koperkiem, możesz dodać do zupy natkę pietruszki. Zupę przygotowuję tradycyjnie na ziemniakach, ale z ryżem i makaronem smakuje równie dobrze. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić łyżką śmietany 12% do zup i sosów.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną, rozgrzewającą zupę - tu znajdziesz przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową.

Przepis na zupę ogórkową na żeberkach

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 4 ogórki kiszone

  • 200 ml wody z kiszonych ogórków

  • 4 ziemniaki

  • marchewka

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka majeranku

  • posiekany koperek

  • kilka ziaren pieprzu

  • sól

Jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, dopraw majerankiem i gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Na tarce zetrzyj ogórki kiszone i dodaj je razem z wodą po ogórkach do gotującej się zupy, następnie dopraw solą, pieprzem i wsyp posiekany koperek. Gotuj przez 10 minut.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >