Smakosze.pl

canva/dziewul

Zupa ogórkowa na żeberkach - przepis krok po kroku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zupa ogórkowa jest zdrowym i szybkim pomysłem na obiad. Przygotowana na żeberkach wieprzowych ma jeszcze głębszy smak i aromat. Zupa jest lekko kwaśna i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach, która posmakuje nawet największym niejadkom.

Zupa ogórkowa na żeberkach jest jedną z najbardziej aromatycznych i smacznych zup. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i wzmacnia odporność, co jest niezwykle istotne w jesienne, chłodne i deszczowe dni. Danie możesz przygotować z kupnych ogórków, jednak szczerze polecam te domowe, ukiszone naturalnie. Zarówno warzywa, jak i woda będą miały doskonały, kwaśny smak.

Jeśli nie przepadasz za koperkiem, możesz dodać do zupy natkę pietruszki. Zupę przygotowuję tradycyjnie na ziemniakach, ale z ryżem i makaronem smakuje równie dobrze. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić łyżką śmietany 12% do zup i sosów.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną, rozgrzewającą zupę - tu znajdziesz przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową.

Przepis na zupę ogórkową na żeberkach

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 4 ogórki kiszone

  • 200 ml wody z kiszonych ogórków

  • 4 ziemniaki

  • marchewka

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka majeranku

  • posiekany koperek

  • kilka ziaren pieprzu

  • sól

Jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, dopraw majerankiem i gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Na tarce zetrzyj ogórki kiszone i dodaj je razem z wodą po ogórkach do gotującej się zupy, następnie dopraw solą, pieprzem i wsyp posiekany koperek. Gotuj przez 10 minut.

Smacznego.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >