Zupa czosnkowa czeska - najlepszy przepis
Zupa czosnkowa w czeskim wydaniu to pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Aromatyczna, rozgrzewająca, wyraźna posmakuje każdemu smakoszowi. Do zupy dodaj żółty ser i podaj ją z bagietką, aby połączyła się z wywarem. Sprawdź, jak przygotować prostą i smaczną zupę czosnkową czeską.
Czesi słyną z dobrego piwa i świetnej, domowej kuchni. Czeska zupa czosnkowa jest bardzo aromatyczna, sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Zupę ugotuj na bulionie drobiowym lub tradycyjnym rosole , aby wyczuwalna była włoszczyzna i mięso. Do zupy koniecznie dodaj żółty ser i bagietkę pszenną, która polana wywarem nabiera genialnego smaku.
Zupa czosnkowa czeska to zupa czosnkowa w nieco innym wydaniu. Ziemniaki, por, duża ilość majeranku sprawiają, że danie jest jednym w lepszych wersji zupy z czosnku. Zupa jest nie tylko pożywna, jest również bardzo rozgrzewająca i posiada lecznicze właściwości. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, a bulion drobiowy dodatkowo wzmacnia cały organizm.
Jeśli chcesz wypróbować tradycyjnej, czeskiej potrawy- tu poznasz przepisz na czeskie knedliki z aromatycznym, mięsnym sosem.
Przepis na zupę czosnkową czeską
Składniki na 4-5 porcji:
-
1,5 l bulionu lub rosołu
-
14 ząbków czosnku
-
biała część pora
-
3 młode ziemniaki
-
łyżka suszonego majeranku
-
łyżka oliwy z oliwek
-
szklanka startego, żółtego sera, np. Gouda
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
mała bagietka
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić zupę czosnkową czeską?
W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany w cienkie plastry czosnek, następnie dodaj posiekany por i smaż przez kilka minut. W tym czasie pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj je do garnka, wymieszaj, dopraw majerankiem i smaż 3-4 minuty.
Do garnka wlej rosół i gotuj 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, następnie dodaj starty ser, dopraw do smaku solą i pieprzem, mieszaj, aż ser zacznie się topić. Bagietkę pokrój na mniejsze kromki, wyłóż po dwie na talerz, wlej zupę, oprósz posiekaną pietruszką.