Smakosze.pl
Rosół babci Tereski z chilli

canva/arfo

Rozgrzewający rosół babci Tereski z dodatkiem ostrej przyprawy

30 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół jest ulubioną zupą wielu smakoszy. W sezonie jesienno-zimowym warto zdecydować się na jego rozgrzewającą wersję wykonaną z przepisu babci Tereski. Jej sekretem jest dodatek papryczki chilli, która przyjemnie podkręca delikatny smak dania z kury. Jedząc je, poczujecie przyjemne ciepło. Spróbujcie koniecznie.

Niezawodne przepisy na pyszne rosoły gościły u nad wielokrotnie. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę Ewy Wachowicz czy patent Magdy Gessler na to danie. Tym razem mamy dla was przepis bardziej swojski, przygotowany przez domową szefową kuchni — babcię Tereskę. Jej wersja rosołu jest bardzo aromatyczna i przyjemnie pikantna — wszystko za sprawą papryczki chilli. Spróbujcie, a zagości w waszych domach częściej.

Projekt bez tytułu (1)

Lekka, delikatna jajecznica na mleku bez masła i oleju

CZYTAJ DALEJ

Przepis na rozgrzewający rosół babci Tereski

Składniki:

  • 1 kura rosołowa ważąca około 2 kg

  • 3 średnie marchewki

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • mały kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • 1 płaska łyżeczka suszonej chilli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kurę kroimy na części i dokładnie myjemy. Wkładamy ją do garnka wypełnionego zimną wodą. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wodę wylewamy i zalewamy kurczaka porcją świeżego płynu.

Zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu z uchyloną pokrywką. Łyżką cedzakową zbieramy szumy. Cebulę obieramy z wierzchniej łupiny, kroimy ją w plastry i rumienimy na suchej patelni.

Możemy też całą nadziać na widelec i opalić nad palnikiem. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na nieco mniejsze kawałki. Po mniej więcej godzinie gotowania mięsa dodajemy je do garnka wraz z przyprawami.

Gotujemy rosół do miękkości kury. Jeżeli używamy mięsa młodej kury, powinien być gotowy po około 1,5 godziny. Jeśli nieco starszej, gotowanie potrwać może nawet do 3 godzin. Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, a następnie przelewamy go przez sito o gęstym splocie.

Wsypujemy chilli. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym, jeśli go używamy. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, najlepiej domowym. Smacznego.

Rosół babci Tereski

Rosół babci Tereski zawiera chilli i dlatego jest doskonały na chłodne dni

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >