Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewający rosół babci Tereski z dodatkiem ostrej przyprawy

Rozgrzewający rosół babci Tereski z dodatkiem ostrej przyprawy

Rosół babci Tereski z chilli
canva/arfo

Rosół jest ulubioną zupą wielu smakoszy. W sezonie jesienno-zimowym warto zdecydować się na jego rozgrzewającą wersję wykonaną z przepisu babci Tereski. Jej sekretem jest dodatek papryczki chilli, która przyjemnie podkręca delikatny smak dania z kury. Jedząc je, poczujecie przyjemne ciepło. Spróbujcie koniecznie.

Niezawodne przepisy na pyszne rosoły gościły u nad wielokrotnie. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę Ewy Wachowicz czy patent Magdy Gessler na to danie. Tym razem mamy dla was przepis bardziej swojski, przygotowany przez domową szefową kuchni — babcię Tereskę. Jej wersja rosołu jest bardzo aromatyczna i przyjemnie pikantna — wszystko za sprawą papryczki chilli. Spróbujcie, a zagości w waszych domach częściej.

Przepis na rozgrzewający rosół babci Tereski

Składniki:

  • 1 kura rosołowa ważąca około 2 kg

  • 3 średnie marchewki

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • mały kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • 1 płaska łyżeczka suszonej chilli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kurę kroimy na części i dokładnie myjemy. Wkładamy ją do garnka wypełnionego zimną wodą. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wodę wylewamy i zalewamy kurczaka porcją świeżego płynu.

Zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu z uchyloną pokrywką. Łyżką cedzakową zbieramy szumy. Cebulę obieramy z wierzchniej łupiny, kroimy ją w plastry i rumienimy na suchej patelni.

Możemy też całą nadziać na widelec i opalić nad palnikiem. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na nieco mniejsze kawałki. Po mniej więcej godzinie gotowania mięsa dodajemy je do garnka wraz z przyprawami.

Gotujemy rosół do miękkości kury. Jeżeli używamy mięsa młodej kury, powinien być gotowy po około 1,5 godziny. Jeśli nieco starszej, gotowanie potrwać może nawet do 3 godzin. Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, a następnie przelewamy go przez sito o gęstym splocie.

Wsypujemy chilli. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym, jeśli go używamy. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, najlepiej domowym. Smacznego.

Rosół babci Tereski
Rosół babci Tereski zawiera chilli i dlatego jest doskonały na chłodne dni

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram