Prosta i smaczna zupa fasolowa z makaronem. Ciekawy pomysł na pierwsze danie
Zupa fasolowa z makaronem to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa jest idealna na obiad w chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i dostarcza cennych witamin. Poznaj przepis na pyszną zupę fasolową z makaronem.
Fasola biała typu Jaś to fasola, która wymaga odpowiedniego przygotowania przed gotowaniem zupy. Strączki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby fasola zmiękła. Do strączków koniecznie dodaj kminek i majeranek. Zioła skutecznie radzą sobie z enzymami, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości, więc fasola będzie lekkostrawna.
Zupę fasolową podaj z ulubionym makaronem, dobrze sprawdzą się łazanki, świderki, kokardki, muszelki lub drobny makaron grysikowy. Danie dopraw do smaku papryką mieloną, majerankiem i ziołami prowansalskimi, które dodadzą zupie świeżości i niezwykłego aromatu.
Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale i pożywną zupę- tu poznasz przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz , jest idealna na obiad dla całej rodziny.
Przepis na zupę fasolową z makaronem
Składniki na 4-5 porcji:
-
200 g fasoli białej suchej
-
łyżeczka kminku
-
suszony majeranek
-
puszka pomidorów krojonych
-
marchewka
-
cebula
-
korzeń pietruszki
-
natka pietruszki
-
łodyga selera naciowego
-
łyżka koncentratu pomidorowego
-
cukier, sól, pieprz do smaku
-
liść laurowy
-
papryka czerwona mielona
-
zioła prowansalskie
-
makaron
Jak ugotować zupę fasolową z makaronem?
Fasolę przełóż do miski, wsyp kminek, pół łyżeczki majeranku, zalej wodą, żeby przykrywała strączki i odstaw na całą noc. Następnego dnia opłucz fasolę, przełóż do garnka, wlej 1 l wody, dodaj liść laurowy, szczyptę majeranku i gotuj około 15-20 minut od momentu zagotowania.
W tym czasie pokrój w kostkę marchew, korzeń pietruszki, posiekaj seler naciowy, cebulę przekrój na pół. Wszystkie warzywa dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości fasoli. Ugotuj ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
Źródło zdjęcia: canva/5PH Gdy fasola będzie miękka, do zupy dodaj krojone pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku koncentratem, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi, podaj z makaronem.