Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa kalafiorowa przepis Ewy Wachowicz. Lekka, a zarazem sycąca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.03.2022 01:00

Zupa kalafiorowa przepis Ewy Wachowicz. Lekka, a zarazem sycąca

Zupa kalafiorowa przepis Ewy Wachowicz
canva/arfo

Zupa kalafiorowa przepisu Ewy Wachowicz z domowym grysikiem z kaszy manny to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, ale sycącą i doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc idealnie w chłodne dni. Sprawdź, jak ugotować zupę kalafiorową przepisu Ewy Wachowicz.

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz to tradycyjna zupa z jednym niezwykłym dodatkiem- domowym grysikiem z kaszy manny i jajka. Zacierkę przygotujesz błyskawicznie, a świetnie uzupełnia smak całego dania.

Zupę kalafiorową ugotuj z gałązką lubczyku. Lubczyk jest bardzo aromatycznym ziołem, które dodawane jest do zup i rosołu. W smaku przypomina odrobinę sos sojowy lub maggi, smak zupy jest więc dobrze podkreślony.

Zupę zabiel kwaśną śmietaną i solidnie oprósz posiekanym koperkiem. Koperek rewelacyjnie podkreśla smak warzywnych zup i potraw, dodatkowo działa rozluźniająco na żołądek i jelita i tym samym zapobiega powstawaniu ewentualnych problemów trawiennych po zjedzeniu kalafiora.

Jeśli szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę- tu poznasz przepis na lekką zupę jarzynową, jest idealna na szybki obiad w tygodniu.

Zupa kalafiorowa przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • mała główka kalafiora lub pół większej

  • korzeń pietruszki

  • większy ziemniak

  • cebula

  • marchew

  • koperek

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • gałązka lubczyku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • pół szklanki kaszy manny

  • mniejsze jajko

Jak ugotować zupę kalafiorową przepisu Ewy Wachowicz?

Kaszę mannę przesyp do miski, wbij jajko i wyrabiaj ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto, owiń je folią aluminiową i odstaw. Kalafior podziel na malutkie różyczki, pokrój w kostkę marchew, pietruszkę.

Warzywa włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę lubczyku i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, następnie dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotuj do miękkości.

Gałązka lubczyku

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Przygotowane ciasto zetrzyj na tarce do garnka, wymieszaj, gotuj około 2 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz posiekanym koperkiem, wlej śmietanę, wymieszaj i podaj, smacznego.

Tagi: Danie Zupa Obiad