Smakosze.pl Przepisy Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami
canva/arfo

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami

21 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, doskonale sprawdzi się więc w chłodniejsze dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami.

Zupa grzybowa gotowana na włoszczyźnie jest wyjątkowo smaczną zupą. Zupa nie jest gotowana na mięsie, nie jest zabielana, nie zawiera zasmażki, możesz ją więc jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zupa jest lekkostrawna i bardzo rozgrzewa, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę.

Przed gotowaniem namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na 2 godziny, dopiero później pokrój na mniejsze kawałki. Nie wylewaj wody po namaczaniu, jest równie aromatyczna, dlatego też wlej ją do wywaru, aby podbić jego smak.

Z suszonych grzybów ugotujesz nie tylko zupę, przygotuj również pierogi z farszem z suszonych grzybów i soczewicy , a staną się hitem w Twoim domu.

Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 20 g suszonych grzybów

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • kawałek selera

  • natka pietruszki

  • 2 garście klusek łazanek

  • sól, pieprz

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka oliwy

Jak przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów?

Suszone grzyby włóż do miski i zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny, żeby zmiękły. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż w większym garnku z grubym dnem na oliwie, następnie dodaj pokrojone, suszone grzyby, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Do warzyw wlej wodę po namaczaniu grzybów suszonych, wlej zimną wodę, aby dokładnie przykryła włoszczyznę i grzyby, wrzuć ziele angielskie i gotuj do miękkości, przez około 20 minut od momentu zagotowania.

Grzyby suszone

W tym czasie ugotuj łazanki w osolonej wodzie al dente, odcedź makaron i pod koniec gotowania zupy dodaj je do wywaru razem z posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy