Pierogi z soczewicą, kapustą kiszoną i suszonymi grzybami - jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni
pixabay.com

Pierogi z soczewicą, kapustą kiszoną i suszonymi grzybami

Wśród potraw pieróg potęgą jest i basta! Choć są zaliczane do oszczędnej kuchni, pierogi mogą być bardzo wyrafinowane. Wszystko zależy od tego, czym je nadziejemy. Polską, cenioną na całym świecie, specjalnością są pierogi z tzw. ciasta pierogowego. Jego podstawą jest mąka i woda - najlepiej bardzo ciepła, a nawet gorąca, bo wtedy otrzymujemy ciasto elastyczne i miękkie. Dodaje się też do niego sól, nieco oleju oraz żółtko.

Gdy mamy już ciasto, możemy przygotować z niego nasze ulubione pierogi - z farszem mięsnym lub wegetariańskim, gotowane lub obsmażone, o różnych kształtach. Wielbiciele bardziej wyszukanych potraw mogą skusić się na pierogi z innych rodzajów ciast, np. francuskiego, kruchego. Są doskonałe na przekąskę, ale też na obiad. I pierogi na słodko - dla jednych to danie deserowe, inni wolą je na główny posiłek zamiast solidnej porcji mięsa. - Pierogi były najlepsze na świecie. Babcia i dziadek na Wigilię wszystko przygotowywali sami. Najwspanialsze były pierogi. Zawsze trzy rodzaje z kapustą, z grzybami oraz z kapustą i grzybami. Babcia robiła farsz, a dziadek delikatnie ciasto - wspominała Joanna Koroniewska w jednym z wywiadów. Niewątpliwe u wielu pierogi przywrócą wspomnienia z dzieciństwa. Nic dziwnego, najpiękniejsze wspomnienia zapamiętujemy najlepiej.

Pierogi dobrze się skleją, jeśli brzegi ciasta posmarujemy od wewnątrz roztrzepanym białkiem lub zwilżymy palce zimną wodą. Ważne jest, żeby farsz nie był za rzadki i by ani odrobina nie dostała się między brzegi sklejanego ciasta. Pamiętajmy także, że już zlepione pierogi trzeba przykryć ściereczką, by nie wyschły, w przeciwnym razie popękają podczas gotowania.

Pierogi z suszonymi grzybami

Czas przygotowania 120 minut, 8 porcji, 160 kcal

Składniki:

Ciasto: 40 dag mąki, 1 i pół łyżki oleju, woda, szczypta soli. Nadzienie: 15 dag suszonych grzybów, 2 cebule, majeranek, sól, pieprz, olej i cebula do podsmażania.

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, potem gotujemy w tej samej wodzie ze szczyptą soli aż zmiękną ok. godziny.

Grzyby odcedzamy (wywar można zostawić i wykorzystać do zupy np. grzybowej), drobno siekamy. Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy grzyby, smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Studzimy.

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej i stopniowo wlewamy letnią wodę, zagniatając ciasto. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, podsypują je mąka i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek i szklanką wycinamy koła. Na każdym układamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli (dodajemy łyżkę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały po ugotowaniu. Wrzucamy pierogi i gotujemy 2-3 minuty od czasu aż wypłyną. Przed podaniem polewamy je tłuszczem ze zrumienioną cebulą i ewentualnie boczkiem.

Pierogi z kapustą kiszoną

Czas przygotowania 120 minut, 8 porcji, 50 kcal

Składniki:

Ciasto: 1/2 kg maki, 2 żółtka, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 1/2 kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej, 2 cebule, łyżka smalcu, po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy, cynamonu i słodkiej papryki, 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy kapustę, smażymy na małym ogniu kilka minut. Mieszamy z przyprawami, odstawiamy, by farsz lekko przestygł.

Do mąki wbijamy żółtka, dodajemy sól i dolewamy tyle letniej wody, by ciasto odklejało się od rąk. Wyrabiamy, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy szklanką kółka. Na każde nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 5 minut.

Pierogi z soczewicą

Czas przygotowania 120 minut, 8 porcji, 80 kcal

Składniki:

Ciasto: 40 dag mąki, sól, 3 łyżki stopionego masła, bardzo ciepła woda. Farsz: 1,5 szklanki zielonej soczewicy, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 3 łyżki parmezanu, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy stopniowo masło i tyle ciepłej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy.

Soczewicę gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odsączamy an sicie. Cebule kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, dodajemy soczewicę, przysmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Łączymy z parmezanem i posiekaną natką.

Ciasto dzielimy na części. Z każdej formujemy wałek, kroimy go na małe kawałki. Kolejno rozwałkowujemy je na okrągłe placuszki i nadziewamy farszem. Gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku, Odsączamy. Można polać masłem, np. podgrzanym z odrobiną ziół, cebulką lub boczkiem przysmażonym na oleju, tartą bułką zrumienioną na maśle lub ze śmietaną. Można też poddusić cebulkę na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi.

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Czas przygotowania 120 minut, 8 porcji, 70 kcal

Składniki

Farsz: 2 garście suszonych prawdziwków, pietruszka, marchewka, 70 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól , pieprz. Ciasto: 4 szklanki mąki, 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli.

Grzyby płuczemy i moczymy całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie z marchewką, pietruszką, solą i pieprzem. W drugim garnku gotujemy kapustę - ok. 50 minut do miękkości. Kapustę i grzyby grubo siekamy. Dodajemy drobno posiekaną marchew, pietruszkę i zeszkloną na oleju cebulę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Z mąki, wody, soli i oleju robimy ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy i lepimy. Gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku. Po podaniu polewamy zarumienioną cebulką.

Następny artykuł