Zupa gulaszowa z karkówki. Przepis krok po kroku
Zupa gulaszowa z karkówki to pomysł na wyśmienitą, gęstą i aromatyczną zupę z mięsem i warzywami. Zupa mocno rozgrzewa, jest więc idealnym daniem w chłodne dni. Poznaj prosty przepis zupę gulaszową z karkówki.
Zupa gulaszowa z karkówki jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą, która posmakuje każdemu miłośnikowi staropolskich zup. Gulasz z włoszczyzną, papryką i pomidorami ma doskonały, wyraźny smak. Zupę dopraw papryką mieloną i suszonym majerankiem, wyjdzie idealnie.
Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Zupa jest daniem jednogarnkowym, które przygotujesz błyskawicznie. Danie będzie gotowe po około godzinie, kiedy karkówka będzie już na tyle miękka, że zacznie się rozpadać.
Zupę podaj z kromką świeżego pieczywa, chleb i bagietka pasują do zupy idealnie. Zupę gotuję zarówno na większe uroczystości, jak i zwykły obiad w tygodniu lub w weekend, kiedy mam ochotę na treściwe danie.
Masz ochotę na pyszną i prostą zupę polskiej kuchni? Tu poznasz przepis na kartoflankę na żeberkach, jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Przepis na zupę gulaszową z karkówki
Składniki:
400 g karkówki
duża marchew
papryka czerwona
3 ziemniaki
puszka pomidorów krojonych
kawałek selera
korzeń pietruszki
duża cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka koncentratu pomidorowego
suszony majeranek
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić zupę gulaszową z karkówki?
Karkówkę pokrój w małą kostkę i obsmaż na oleju na złoty kolor. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, posiekaj cebulę. Do mięsa przełóż cebulkę, smaż przez chwilę, następnie dodaj resztę warzyw, oprósz majerankiem, wsyp paprykę słodką i ostrą i smaż kolejne kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/artem Do garnka wlej wodę, żeby delikatnie przykrywała wszystkie składniki, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości mięsa.
Pod koniec gotowania dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem. Zupę gulaszową podaj z kromką świeżego chleba. Smacznego.