Zupa jarzynowa z kaszą - wyborny przepis
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną należy do tych zup, które przygotujesz w zaledwie pół godziny, dzięki czemu jest idealnym daniem w nawet najbardziej zabiegany dzień. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smaczna. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kaszą.
Zupę jarzynową ugotuj z kalafiora, marchewki, selera i korzenia pietruszki, dzięki czemu nabierze doskonałego smaku, zagęść ją ziemniakami i kaszą jęczmienną, a będzie gęsta, sycąca i pyszna. Dopraw ją posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Zupę jarzynową z kaszą ugotuj na kostce rosołowej drobiowej. Jeszcze lepszy smak uzyskasz, kiedy wykorzystasz do gotowania rosół , który został z obiadu z poprzedniego dnia, zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna. Kaszę ugotuj w zupie, a będzie jeszcze smaczniejsza.
Szukasz pomysłu na jarzynową? Tu poznasz przepis na zupę warzywną z makaronem z fasolką szparagową i szpinakiem
Przepis na zupę jarzynową z kaszą
Składniki na 4 porcje:
-
pół szklanki kaszy jęczmiennej
-
korzeń pietruszki
-
2 marchewki
-
kawałek selera
-
mały kalafior
-
2 duże ziemniaki
-
kostka rosołowa
-
łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki
-
sól, pieprz
Jak ugotować zupę jarzynową z kaszą?
Kalafiora podziel na malutkie różyczki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełóż go garnka, oprósz pieprzem, dodaj kostkę rosołową, zalej 1,5 l wody i gotuj 15 minut od momentu zagotowania.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do zupy razem z kaszą i gotuj kolejne 15-20 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie, a zupa naturalnie zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz koperkiem i pietruszką.