Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa warzywna z makaronem - najlepszy przepos
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.12.2021 01:00

Zupa warzywna z makaronem - najlepszy przepos

Zupa warzywna z makaronem
canva/Edalin Photography

Zupa warzywna z makaronem to pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację na ciepło. Zupa z kalafiorem, fasolką szparagową, porem, marchewką, szpinakiem jest lekka, ale bardzo pożywna i aromatyczna i z pewnością posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę warzywną z makaronem.

Zupa warzywna ma bogaty, warzywny smak doprawiony koperkiem i suszonym tymiankiem. Jest wyraźna, aromatyczna i sycącą, idealna na ciepły posiłek zimową porą. Zupa, dzięki bogactwu warzyw, jest również zdrową zupą, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii na resztę dnia.

Aby wydobyć jak najwięcej smaku, wszystkie warzywa obsmaż na oliwie, dopiero później zalej wodą. Zupa warzywna jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak jej gotowanie musisz podzielić na kilka etapów, aby była najlepsza, jaką jadłeś.

Szukasz pomysłu na tradycyjną zupę w nowej odsłonie? Przygotuj wyśmienitą zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym, a odkryjesz jej nowy, orientalny smak i rozgrzewające właściwości.

Przepis na zupę warzywną z makaronem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 200 g fasolki szparagowej

  • pół kalafiora

  • marchewka

  • 200 g szpinaku

  • ząbek czosnku

  • 2 pory

  • cebula

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka posiekanego koperku

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • 2 liście laurowe

  • pieprz, sól

  • makaron

Jak przygotować zupę warzywną z makaronem?

Kalafior podziel na różyczki, pokrój w kostkę marchewkę, posiekaj czosnek, pory i cebulę. W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, dodaj por, marchewkę i smaż przez 4-5 minut na małym ogniu.

Do garnka włóż liście laurowe, kalafior, oprósz tymiankiem i smaż kolejne 2-3 minuty, następnie wlej 2 l wody i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, następnie dodaj fasolkę szparagową i makaron, gotuj 5-7 minut.

Fasolka szparagowa

Pod koniec gotowania do wywaru dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw koperkiem i gotuj przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.