Smakosze.pl Przepisy Zupa kalafiorowa z ryżem
canva/peredniankina

Zupa kalafiorowa z ryżem

6 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa kalafiorowa z ryżem to doskonały pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny nawet w bardzo zabiegany dzień. Zupa jest gotowana na mięsie i wywarze warzywnym, dzięki czemu ma wyraźny smak i rozgrzewające właściwości. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę kalafiorową, idealną na rodzinny obiad.

Zupa kalafiorowa z ryżem jest pyszną i pożywną zupą dla całej rodziny. Esencjonalny bulion w towarzystwie aromatycznego kalafiora i koperku posmakuje nawet największemu niejadkowi. Zupa jest niezwykle sycąca za sprawą ryżu oraz ziemniaków, jest bardzo zdrowym i zbilansowanym posiłkiem, idealnym w chłodne dni.

Zupę przygotuj na udku z kurczaka i warzywach rosołowych. Możesz ją również ugotować na domowym rosole z poprzedniego dnia, będzie równie smaczna i przygotujesz ją w błyskawicznym tempie. Zupę koniecznie dopraw posiekanym koperkiem, następnie zabiel śmietaną.

Z ryżem przygotujesz wiele pysznych zup. Ugotuj również zupę ogórkową z ryżem , a na nowo odkryjesz jej doskonały smak.

Przepis na zupę kalafiorową z ryżem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 udka z kurczaka

  • 3 ziemniaki

  • 3 łyżki ryżu

  • kalafior

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • kawałek selera

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • kostka rosołowa warzywna

Jak przygotować zupę kalafiorową z ryżem?

Ziemniaki pokrój w kostkę, umyj i oczyść udka z kurczaka, kalafiora podziel na malutkie różyczki. Do dużego garnka włóż mięso, zalej 2l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę i seler i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie wywar.

Do wywaru dodaj kostkę rosołową, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora i gotuj przez 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj ryż, koperek i gotuj do momentu ugotowania ryżu.

Warzywa do bulionu

Śmietanę rozrób w odrobinie zimnej wody. Jeśli wlejesz zimną śmietaną do gorącej zupy, powstaną grudki, a śmietana może się zważyć. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy