Domowa zupa ogórkowa z ryżem
Zupa ogórkowa z ryżem i domowych ogórków kiszonych jest prostym i zarazem genialnym daniem dla całej rodziny. Jest intensywna w smaku i niezwykle aromatyczna. Ogórkową z ryżem przygotowuję na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, aby uzyskać mocny, mięsny wywar. Poznaj sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z ryżem.
Zupa ogórkowa gotowana na wołowinie, udku z kurczaka z dodatkiem warzyw rosołowych ma intensywny smak i aromat. Wołowina jest niezwykle aromatycznym mięsem, które doskonale komponuje się z całym daniem. Zupa ogórkowa z ryżem jest niezwykle sycąca, smaczna i posiada intensywny kolor.
Domową ogórkową zawsze gotuję na wcześniej ukiszonych ogórkach, aby mieć pewność, że danie będzie smaczne i zdrowe. Starte ogórki kiszone przed dodaniem do wywaru możesz przesmażyć na odrobinie masła. W ten sposób wzmocnisz ich smak. Możesz również dolać odrobinę wody z kiszonek, aby zwiększyć aromat całej zupy.
Zupę ogórkową możesz przygotować w wielu wersjach: ogórkową na skrzydełkach, ogórkową na żeberkach, a także wegańską zupę ogórkową na mleku kokosowym. Każda zupa ma swój wyjątkowy smak i aromat, którego musisz spróbować.
Przepis na domową zupę ogórkową z ryżem
Składniki na 6 porcji:
udko z kurczaka
150 g wołowiny do rosołu
100 g białego ryżu
cebula
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek pora
6 ogórków kiszonych
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
kostka rosołowa drobiowa
liść laurowy
2 łyżki śmietany 18%
koperek
Jak przygotować domową zupę ogórkową z ryżem?
Mięso umyj i włóż do garnka, następnie zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Wyjmij je, dodaj cebulę, marchewki, por, pietruszkę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i gotuj 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie i powstanie aromatyczny wywar.
Dodaj kostkę rosołową, ryż i stare ogórki kiszone i gotuj 15 minut, aż ryż będzie ugotowany. Na koniec zupę zabiel śmietaną i oprósz koperkiem.
Smacznego.