Smakosze.pl Przepisy Zupa krem z białych warzyw z migdałami
canva/ PiraPora

Zupa krem z białych warzyw z migdałami

23 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa krem z białych warzyw z migdałami prażonymi to pomysł na proste i smaczne danie dla całej rodziny. Zupa będzie idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło, jest aromatyczna. Zupa kem z kalafiora, ziemniaków i korzenia pietruszki jest idealna w połączeniu z płatkami migdałowymi. Poznaj przepis na zupę krem z białych warzyw z migdałami.

Zupa krem z białych warzyw to prosta, ale pyszna zupa, która skradnie serce każdego smakosza. Krem z podsmażonych na oliwie warzyw z dodatkiem gałki muszkatołowej ma wyraźny smak, jest bardzo aromatyczna, sycąca, a płatki migdałów nadają jej ciekawego charakteru.

Płatki migdałowe do zupy będą najsmaczniejsze, kiedy uprażysz je wcześniej na suchej patelni. Prażone w ten sposób orzechy i bakalie zyskują najlepszy smak i aromat. Migdały smaż na wolnym ogniu, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć, a na patelni wytrąci się olej.

Zupę oprósz natką pietruszki, migdałami i podaj z bagietką, pieczywem czosnkowym lub kromką świeżego chleba , przygotowana w ten sposób wygląda bardzo apetycznie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Jeśli szukasz pomysłu na dania wytrawne z migdałami- tu poznasz przepis na filety z kurczaka w płatkach migdałowych z brokułem i pysznym sosem. Jeśli natomiast masz ochotę na szybki lunch lub kolację- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić sałatkę z jajkiem, rzodkiewką i migdałami , jest przepyszna i lekka.

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Składniki na 4-5 porcji:

  • 400 g kalafiora

  • 2 większe korzenie pietruszki

  • 3 młode ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • biała cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • gałka muszkatołowa do smaku

  • sól, pieprz

  • spora garść płatków migdałowych

  • natka pietruszki

  • bagietka do podania

Jak zrobić zupę krem z białych warzyw z migdałami?

Kalafiora podziel na małe różyczki, ziemniaki pokrój w kostkę, pokrój korzeń pietruszki, posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek, pietruszkę i smaż przez kilka minut.

Do garnka dodaj ziemniaki, całość oprósz delikatnie gałką muszkatołową, solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę, aż warzywa zaczną ładnie pachnieć. Dodaj kalafior, wlej wodę, żeby delikatnie przykrywała warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, do miękkości pietruszki i ziemniaków.

W tym czasie na suchej patelni upraż migdały, będą gotowe, kiedy zaczną intensywnie pachnieć i ładnie się zarumienią. Posiekaj również natkę pietruszki. Zupę zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Płatki migdałowe

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Krem z białych warzyw wlej do miseczek, oprósz natką pietruszki, prażonymi migdałami i podaj z bagietką lub świeżym pieczywem. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy