Filety z kurczaka w płatkach migdałów - pomysł na dietetyczny posiłek
Filety z kurczaka w płatkach migdałów - składniki
100 g płatków migdałowych,
600 g filetu z kurczaka,
sól,
pieprz,
1 brokuł (różyczki),
50 g bułki tartej lub zmielonych migdałów,
1/2 szklanki mleka,
1 jajko,
olej roślinny.
Sos ziołowy:
2 łyżki majonezu,
4 łyżki posiekanej zieleniny: natki, koperku, bazylii, mięty,
180 g jogurtu,
pieprz,
1/2 ząbka czosnku,
sól.
Przygotowanie fileta z kurczaka w płatkach migdałowych
Pokrój kurczaka w cieńsze filety. Każdy filet pokrój na 3 części (wzdłuż krótszego boku). Dopraw solą i pieprzem, następnie zanurz w mleku, a kolejno w ubitych jajkach (warto trochę posolić mleko i jajka), a na koniec wymieszaj w płatkach migdałów z bułką tartą lub mąką migdałową.
Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na złoty kolor z obu stron, aby migdały się nie przypaliły. Ułóż na talerzu i podawaj z gotowanymi brokułami, ziemniakami i sosem ziołowym.
Sos ziołowy:
Majonez wymieszaj z jogurtem, startym czosnkiem, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć śmietanką lub odrobiną mleka.