Filety z kurczaka w płatkach migdałów
pixabay.com

Filety z kurczaka w płatkach migdałów - pomysł na dietetyczny posiłek

Filety z kurczaka w płatkach migdałów to dietetyczny przepis na obiad. Delikatna panierka z płatków dodaje smaku, a zarazem jest też bardzo zdrowa. Przepis jest bardzo prosty, a składniki można dostać w każdym markecie. Jak przygotować filety z kurczaka w płatkach migdałów?

Filety z kurczaka w płatkach migdałów - składniki

  • 100 g płatków migdałowych,
  • 600 g filetu z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 brokuł (różyczki),
  • 50 g bułki tartej lub zmielonych migdałów,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • olej roślinny.


Sos ziołowy:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki posiekanej zieleniny: natki, koperku, bazylii, mięty,
  • 180 g jogurtu,
  • pieprz,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • sól.


Przygotowanie fileta z kurczaka w płatkach migdałowych

Pokrój kurczaka w cieńsze filety. Każdy filet pokrój na 3 części (wzdłuż krótszego boku). Dopraw solą i pieprzem, następnie zanurz w mleku, a kolejno w ubitych jajkach (warto trochę posolić mleko i jajka), a na koniec wymieszaj w płatkach migdałów z bułką tartą lub mąką migdałową.

Jak mrozić chleb?Jak mrozić chleb?Czytaj dalej

Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na złoty kolor z obu stron, aby migdały się nie przypaliły. Ułóż na talerzu i podawaj z gotowanymi brokułami, ziemniakami i sosem ziołowym.

Sos ziołowy:

Majonez wymieszaj z jogurtem, startym czosnkiem, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć śmietanką lub odrobiną mleka.

Następny artykuł