Smakosze.pl Przepisy Zupa krem z cukinii i marchewki
canva/alisafarov

Zupa krem z cukinii i marchewki

16 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa krem z cukinii i marchewki to pomysł na smaczny, pożywny i bardzo zdrowy obiad, również dla najmłodszych członków rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na zupę krem z cukinii i marchewki.

Zupa krem z cukinii i marchewki jest zupą niskokaloryczną, ale bardzo sycącą i zdrową . Zupę szczególnie warto gotować w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada nasza odporność i jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. Beta-karoten i związki aktywne zawarte w marchewce i cukinii opóźniają również procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.

Zupa krem z cukinii i marchewki to świetny pomysł na zupę dla najmłodszych domowników. Jeśli chcesz ugotować pożywną zupę dla dziecka, pomiń kmin i curry w przepisie. Przyprawy znacznie wzmacniają smak i zupa nimi doprawiona jest przepyszna, jednak dzieci niekoniecznie przepadają za tak aromatycznymi dodatkami.

Zupę podaj z kleksem kwaśnej śmietany, możesz dodatkowo oprószyć ją świeżą natką pietruszki, kolendrą lub uprażyć pestki dyni. Zupa smakuje świetnie w towarzystwie grzanek lub pieczywa czosnkowego.

Pyszną zupę o rozgrzewających i zdrowotnych właściwościach ugotujesz również z dyni- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem dyniową .

Przepis na zupę krem z cukinii i marchewki

Składniki na 4 porcje:

  • 2 cukinie

  • 2 marchewki

  • 4 ziemniaki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 l wody lub bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • pół łyżeczki curry

  • sól, pieprz

  • śmietana 18% do podania

Jak zrobić zupę krem z cukinii i marchewki?

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, pokrój marchewkę, cukinię, posiekaj cebulę i czosnek. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie czosnek z cebulą, następnie dodaj pokrojoną marchewkę, podsmaż kilka minut, dodaj cukinię, ziemniaki, oprósz kminem i curry i smaż przez 5-7 minut.

Świeża marchewka i cukinia

Do podsmażonych warzyw wlej wodę lub bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż ziemniaki i marchewka będą całkowicie miękkie. Całą zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą, pieprzem. Podaj z kleksem śmietany.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy