Smakosze.pl

Najlepszy przepis na aromatyczny krem z dyni

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Chyba nie ma bardziej jesiennej zupy niż krem z dyni. Aromatyczna rozgrzewająca potrawa idealnie sprawdzi się na coraz chłodniejsze dni. Jej smak idealnie podkręci uwielbiana przyprawa curry. Podajemy przepis na pyszną sezonową zupę.

Wielkimi krokami kończy się lato i zbliża jesień. O tej porze roku warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Doskonałym pomysłem na obiad jest aromatyczna zupa krem z dyni. Poniżej zdradzamy, jak ją zrobić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Aromatyczny krem z dyni z curry - podajemy najlepszy przepis

Składniki:

  • 2 kg dyni

  • 2 marchewki

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 płaskie łyżki oliwy

  • pieprz i sól do smaku

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka kurkumy

Dodatek:

  • domowe grzanki (przepis znajdziecie tutaj )

Sposób wykonania:

Umyj, obierz i pokrój dynię oraz marchewkę. Wymieszaj je razem z łyżką oliwy oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i rozłóż na pokrojone warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości.

Upieczoną dynię i marchewkę przełóż do garnka, zalej 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 20 minut. Na koniec zmiksuj warzywa blenderem na krem, dopraw imbirem, kurkumą, curry oraz solą i pieprzem. Zupę krem podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną oliwy. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na rozgrzewające zupy m.in. z cebuli.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >