Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z selera
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:45

Zupa krem z selera

Zupa krem z selera
pixabay.com

Seler jest warzywem, które budzi skrajne emocje – jedni go kochają, inni nie znoszą. Jego aromat jest intensywny i charakterystyczny, jednak połączenie go z kilkoma składnikami sprawia, że posmakuje dosłownie każdemu!

Zupa krem z selera to propozycja również dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem. Na jego obronę trzeba powiedzieć, że dodaje mnóstwo energii i jest cennym źródłem witamin i dobroczynnych dla organizmu substancji. Warto go jeść, aby oczyścić organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu oraz pobudzić przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu. Ponadto seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Jest też odpowiedni dla osób na diecie. Kochają go gwiazdy Hollywood, ponieważ dostarcza wielu witamin i ma mało kalorii. Chociaż smak selera tego nie sugeruje, warzywo to ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP, a oprócz tego witaminę E, czyli witaminę młodości.

Składniki na zupę krem z selera, ok. 6 porcji:

  • ok. 900 g korzenia selera (1 duża sztuka)

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego, jeśli przygotowujemy krem wegański)

  • 1 duży ziemniak

  • biała część 1 pora

  • 1 jabłko (najlepiej twarde i soczyste)

  • olej roślinny

  • przyprawy: duża szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Dodatkowo do podania grzanki czosnkowe:

  • czerstwe pieczywo (4 kromki pokrojone w niedużą kostkę)

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

  • przyprawy: sól, mała szczypta tymianku i opcjonalnie majeranku.

Sposób przygotowania zupy krem z selera z grzankami:

Przygotuj duży garnek z grubym dnem. Umieść na kuchence i wlej 3-4 łyżki oleju. Rozgrzej na średnim ogniu.

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Odkrój białą część pora i posiekaj w talarki, a następnie dodaj do gorącego oleju. Zmniejsz ogień do minimum i duś pora przez około 7 minut do momentu, aż stanie się miękki i delikatnie słodki.

W międzyczasie obierz ziemniaka i seler. Obierz również jabłko, przetnij je na pół i wytnij gniazda nasienne. Warzywa pokrój na małe kawałki, zwłaszcza ziemniaka i seler. Dodaj wszystko do garnka, przemieszaj i wlej bulion. Całość gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Szczególną uwagę zwróć na stopień ugotowania selera.

Kiedy warzywa z bulionem się gotują, możesz zabrać się za przygotowanie grzanek.

Pokrojone pieczywo umieść na głębokim talerzu. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj oliwę z oliwek, posyp solą i ziołami, a następnie porządnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Taką mieszanką polej grzanki i ponownie wymieszaj.

Tak przygotowane grzanki wrzuć na chwilę na rozgrzaną patelnię, aż staną się złote, a przyprawy będą intensywnie pachnieć.

Wróć do zupy. Jeżeli warzywa już się rozpadają zmiksuj je przy pomocy blendera na gładki krem. Dodaj szklankę mleka, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeszcze raz zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.

Zupa krem z selera jest gotowa! Przelej ją do miseczek lub talerzy i podawaj z grzankami czosnkowymi.

Czy krem można przygotować z selera naciowego? Jasne, że można! Jeśli w Twojej lodówce znajduje się kilka łodyg to przygotuj z niego pyszny krem z dodatkiem przyprawy curry!

Składniki na zupę krem z selera naciowego z curry:

  • 8 łodyg selera naciowego

  • 5 ziemniaków średniej wielkości

  • biała część 1 pora

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 3 łyżki oleju

  • posiekany koperek

  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, sól.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, selera oraz białą część pora potnij w półplasterki.

W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzucaj po kolei pora, po kilku minutach seler, a następnie po ok. 4 minutach curry. Całość podsmażaj mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj ziemniaki, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Kiedy warzywa będą bardzo, bardzo miękkie, umieść całą zawartość garnka w blenderze i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku.

Zupę podawaj z posiekanym drobno koperkiem.

Tagi: