Zupa krupnik na żeberkach
Zupa krupnik na żeberkach to pożywna, gęsta i aromatyczna zupa dla całej rodziny. Zupa gotowana na mięsie z włoszczyzną ma wyraźny smak, a kasza świetnie ją zagęszcza i sprawia, że danie jest pyszne i sycące. Poznaj przepis na zupę krupnik na żeberkach.
Krupnik to przykład doskonale zbilansowanej zupy. Porcja dania dostarcza nam niezbędnego białka z mięsa, węglowodanów i błonnika z kaszy i wielu witamin z gotowanych warzyw. Zupa, mimo tego, że gotowana na żeberkach, jest lekkostrawna i polecana również osobom z problemami żołądkowymi.
Gotowanie krupniku wymaga czasu, jednak naprawdę warto poświęcić parę chwil na przygotowanie tak smacznej i aromatycznej zupy. Do krupniku koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które doskonale podkreślają smak czerwonego mięsa.
Jeśli lubisz gęste i pożywne zupy, ugotuj również fasolową- tu poznasz przepis na gęstą fasolową na żeberkach wieprzowych .
Przepis na zupę krupnik na żeberkach
Składniki na 4-5 porcji:
-
600 g żeberek wieprzowych wędzonych
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
cebula
-
por
-
4 duże ziemniaki
-
150 g kaszy jęczmiennej
-
2 liście laurowe
-
4 ziela anielskie
-
sól, pieprz
Jak ugotować zupę krupnik na żeberkach?
Żeberka włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Marchewkę, selera, korzeń pietruszki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Po godzinie zdejmij szumowiny z wywaru, wyjmij również mięso, oddziel je od kości i ponownie włóż do zupy, dodaj startą włoszczyznę, posiekany por i cebulę, suchą kaszę i gotuj 30 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj je do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.