Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa fasolowa na żeberkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.11.2021 01:00

Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach
canva/badmanproduction

Zupa fasolowa na żeberkach jest gęstą, sycącą zupą, doskonałą na obiad. Zupa gotowana jest na mięsie z warzywami, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę fasolową na żeberkach i zasmażce z wędzonego boczku i mąki.

Zupy gotowane na żeberkach to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców. Delikatne mięso odchodzące po ugotowaniu od kości nadaje zupom rewelacyjnego smaku. Zupy gotowane na żeberkach są bardzo sycące i pyszne. Taka też jest zupa fasolowa. Doprawiona majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim jest doskonała w smaku.

Białą fasolę zamocz dzień przed gotowaniem zupy i odstaw najlepiej na całą noc. Do wody możesz dodać odrobinę majeranku. Zupę gotuję ponad godzinę, aby wszystkie składniki były miękkie i dobrze się połączyły. Zupę zawsze doprawiam zasmażką z boczku, masła i mąki, która nadaje jej jeszcze głębszego i wyraźnego smaku.

Przygotuj również zupę ogórkową i grochową na żeberkach i na nowo odkryj smak klasycznych zup.

Przepis na zupę fasolową na żeberkach

Składniki na 8 porcji:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 100 g boczku wędzonego

  • 250 g białej fasoli

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • 3 ziemniaki

  • cebula

  • łyżeczka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • łyżka mąki

  • łyżka masła

Jak przygotować zupę fasolową na żeberkach?

Fasolę namocz na całą noc w zimnej wodzie. Żeberka umyj i przełóż do większego garnka, zalej wodą i gotuj do powstania szumowin. Zbierz je, dodaj liście laurowe, posiekaną cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, na tarce zetrzyj marchewkę i pietruszkę i dodaj do zupy, gotuj około 40 minut na wolnym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a ziemniaki i fasola będą miękkie.

Po tym czasie na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj do niego mąkę i wymieszaj, aby powstała zasmażka, wlej ją do garnka, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.

Tagi: Obiad Zupa Danie