Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach jest gęstą, sycącą zupą, doskonałą na obiad. Zupa gotowana jest na mięsie z warzywami, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę fasolową na żeberkach i zasmażce z wędzonego boczku i mąki.
Zupy gotowane na żeberkach to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców. Delikatne mięso odchodzące po ugotowaniu od kości nadaje zupom rewelacyjnego smaku. Zupy gotowane na żeberkach są bardzo sycące i pyszne. Taka też jest zupa fasolowa. Doprawiona majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim jest doskonała w smaku.
Białą fasolę zamocz dzień przed gotowaniem zupy i odstaw najlepiej na całą noc. Do wody możesz dodać odrobinę majeranku. Zupę gotuję ponad godzinę, aby wszystkie składniki były miękkie i dobrze się połączyły. Zupę zawsze doprawiam zasmażką z boczku, masła i mąki, która nadaje jej jeszcze głębszego i wyraźnego smaku.
Przygotuj również zupę ogórkową i grochową na żeberkach i na nowo odkryj smak klasycznych zup.
Przepis na zupę fasolową na żeberkach
Składniki na 8 porcji:
500 g żeberek wieprzowych
100 g boczku wędzonego
250 g białej fasoli
marchewka
korzeń pietruszki
3 ziemniaki
cebula
łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
łyżka mąki
łyżka masła
Jak przygotować zupę fasolową na żeberkach?
Fasolę namocz na całą noc w zimnej wodzie. Żeberka umyj i przełóż do większego garnka, zalej wodą i gotuj do powstania szumowin. Zbierz je, dodaj liście laurowe, posiekaną cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, na tarce zetrzyj marchewkę i pietruszkę i dodaj do zupy, gotuj około 40 minut na wolnym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a ziemniaki i fasola będą miękkie.
Po tym czasie na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj do niego mąkę i wymieszaj, aby powstała zasmażka, wlej ją do garnka, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.