Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.05.2024 19:32

Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają

sushi z parówek
Fot. YouTube/nokoskitchen2444

Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.

Polskie sushi z parówek i jajek

Sushi jest tradycyjną japońską potrawą, która podbiła też podniebienia wielu Polaków. Jednak, jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, przygotuj polskie sushi. Zrobisz je w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Często z niego korzystam i każdy, kto spróbuje sushi z parówek i jajek, bardzo je sobie chwali.

Oprócz tych składników konieczny jest też ryż, jak na sushi przystało. Do tego sałata i wodorosty, w które zawiniesz rolkę sushi. Chwila pracy w kuchni sprawi, że polskie sushi niebawem będzie gotowe. Poczęstuj nim gości i zaskocz ich tym swojskim, a jednocześnie azjatyckim smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Noko's Kitchen. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sushi
Fot. YouTube/nokoskitchen2444
Ułóż ziemniaki, cebulę i plastry schabu. Mój mąż co tydzień prosi o ten obiad

Jak zrobić polskie sushi?

Składniki:

  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 4 parówek
  • kilka liści sałaty
  • 2 arkusze wodorostów
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie dania zacznij od przygotowania sosu i wlania octu ryżowego do miski. Wsyp jeszcze cukier i sól. Składniki dokładnie wymieszaj. Przyrządzonym sosem zalej oddzielnej misce ryż. Delikatnie wymieszaj i odstaw. Do oddzielnej miski wbij jajka, wsyp łyżeczkę cukru i połącz składniki.

 Na patelni rozgrzej olej i usmaż jajko. Przełóż je do osobnej miski, by się ostudziło. Następnie rozwiń arkusz wodorostów, połóż dość grubą warstwę ryżu i z jednej strony ułóż liście sałaty. Posmaruj je majonezem, dołóż usmażone jajko i 2 parówki. Kolejne dwie trafią na drugi arkusz wodorostów. Składniki zawiń ciasno w rulon. 

Polskie sushi, ale nie do końca

Teraz zawinięty rulon odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu pokrój w dość grube plastry i od razu podawaj. W polskim sushi parówki zastępują surową rybę. Mogą być kulinarnym zaskoczeniem, ale jest to miła niespodzianka. Polskie sushi jest wyraziste w smaku i warte skosztowania.

Dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. W niedługim czasie apetyczne danie będzie gotowe. Możesz poczęstować nim gości. Na pewno nigdy nie jedli takiej potrawy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić potrawę lepszą od tradycyjnych gołąbków. Radziliśmy, jak zrobić w domu bakaliowy baton energetyczny. 

sushi
Fot. YouTube/nokoskitchen2444