Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają
Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.
Polskie sushi z parówek i jajek
Sushi jest tradycyjną japońską potrawą, która podbiła też podniebienia wielu Polaków. Jednak, jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, przygotuj polskie sushi. Zrobisz je w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Często z niego korzystam i każdy, kto spróbuje sushi z parówek i jajek, bardzo je sobie chwali.
Oprócz tych składników konieczny jest też ryż, jak na sushi przystało. Do tego sałata i wodorosty, w które zawiniesz rolkę sushi. Chwila pracy w kuchni sprawi, że polskie sushi niebawem będzie gotowe. Poczęstuj nim gości i zaskocz ich tym swojskim, a jednocześnie azjatyckim smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Noko's Kitchen. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Ułóż ziemniaki, cebulę i plastry schabu. Mój mąż co tydzień prosi o ten obiadJak zrobić polskie sushi?
Składniki:
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 300 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 4 parówek
- kilka liści sałaty
- 2 arkusze wodorostów
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie dania zacznij od przygotowania sosu i wlania octu ryżowego do miski. Wsyp jeszcze cukier i sól. Składniki dokładnie wymieszaj. Przyrządzonym sosem zalej oddzielnej misce ryż. Delikatnie wymieszaj i odstaw. Do oddzielnej miski wbij jajka, wsyp łyżeczkę cukru i połącz składniki.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż jajko. Przełóż je do osobnej miski, by się ostudziło. Następnie rozwiń arkusz wodorostów, połóż dość grubą warstwę ryżu i z jednej strony ułóż liście sałaty. Posmaruj je majonezem, dołóż usmażone jajko i 2 parówki. Kolejne dwie trafią na drugi arkusz wodorostów. Składniki zawiń ciasno w rulon.
Polskie sushi, ale nie do końca
Teraz zawinięty rulon odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu pokrój w dość grube plastry i od razu podawaj. W polskim sushi parówki zastępują surową rybę. Mogą być kulinarnym zaskoczeniem, ale jest to miła niespodzianka. Polskie sushi jest wyraziste w smaku i warte skosztowania.
Dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. W niedługim czasie apetyczne danie będzie gotowe. Możesz poczęstować nim gości. Na pewno nigdy nie jedli takiej potrawy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić potrawę lepszą od tradycyjnych gołąbków. Radziliśmy, jak zrobić w domu bakaliowy baton energetyczny.