Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami i chorizo to pomysł na świetną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa gotowana z papryczką chili, fasolą, kukurydzą, podana z awokado i świeżą kolendrą to prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników meksykańskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę meksykańską z ziemniakami.
Zupa meksykańska z ziemniakami to pikantna zupa o wyraźnym smaku i niezwykłym aromacie. Wszystkie składniki zupy smażone z kminem są pyszne i nabierają prawdziwie meksykańskiego wyrazu. Kmin rzymski jest podstawową przyprawą tej słonecznej kuchni.
W zupie nie może zabraknąć chorizo, czyli hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej doprawianej czosnkiem i papryką wędzoną. Chorizo ma bardziej wyraźny smak od zwykłej kiełbasy, jest również bardzo aromatyczna. Całą zupę ugotuj na bulionie warzywnym , dzięki któremu będzie miała jeszcze lepszy smak.
Z chorizo przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurkami i chorizo , czyli danie dla zabieganych, ugotujesz je w zaledwie kilka minut.
Przepis na zupę meksykańską z ziemniakami
Składniki na 5-6 porcji:
-
3 duże ziemniaki
-
100 g kiełbasy chorizo
-
puszka fasoli czerwonej
-
puszka kukurydzy
-
duża cebula czerwona
-
3 ząbki czosnku
-
puszka pomidorów krojonych
-
duża papryka czerwona
-
mała papryczka chili
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
2 l bulionu warzywnego
-
kmin rzymski
-
3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
-
sól, pieprz
-
łyżka oliwy lub oleju roślinnego
Dodatkowo:
-
awokado
-
świeża kolendra
Jak zrobić zupę meksykańską z ziemniakami?
Na początku przygotuj wszystkie składniki: posiekaj czosnek i cebulę, z papryczki chili wyjmij pestki i również posiekaj. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, pokrój również paprykę czerwoną, kukurydzę i fasolę odsącz na sicie z zalewy, zagotuj bulion. Kiełbasę chorizo pokrój w kostkę lub cienkie plastry.
W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek, papryczkę chili i smaż przez chwilę. Dodaj kiełbasę chorizo i ponowie smaż przez kilka minut.
Do kiełbasy dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki, całość oprósz kminem rzymskim i papryką słodką i smaż, aż danie zacznie ładnie pachnieć. Do garnka przełóż fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj i wlej bulion.
Źródło zdjęcia: canva/frederique wacquier Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim. Podaj z pokrojonym awokado i posiekaną kolendrą.