Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na obiad dla zabieganych: makaron z kurkami i chorizo
Małas Karolina
Małas Karolina 25.03.2022 22:48

Przepis na obiad dla zabieganych: makaron z kurkami i chorizo

Makaron z kurkami i chorizo
Canva

Tym razem proponujemy połączenie kuchni hiszpańskiej i polskiego smaku grzybów, czyli makaron z kurkami i pikantną kiełbasą chorizo.

Makaron z kurkami i chorizo: składniki

  • 250 g długiego makaronu, np. tagliatelle

  • 100 g kiełbasy chorizo

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki masła200 gramów kurek

  • 50 ml wina białego półwytrawne

  • 200 gramów pomidorków koktajlowych

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 100 g startego sera parmezan

  • sól i pieprz

Makaron z kurkami i chorizo: przygotowanie

W dużym garnku zagotowujemy wodę (1 litr wody na 100 g makaronu). Wrzucamy makaron i gotujemy. Najlepiej w tym daniu będzie smakował ugotowany l dente. Odcedzamy go, wcześniej odlewając kilka łyżek wody z gotowania.

Kurki płuczemy, cebulę kroimy w kostkę, pomidorki kroimy na połówki. Z kiełbasy chorizo najlepiej zdjąć skórkę i pokroić ją w cienkie plastry.

Kiełbasę chorizo i cebulę smażymy na maśle (patelnia powinna być na średnim ogniu). Następnie zwiększamy ogień, dorzucamy kurki, oliwę z oliwek i smażymy przez kolejne kilka minut. Na końcu dolewamy wino oraz pomidorki koktajlowe i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż alkohol odparuje.

Na patelnię dodajemy makaron i zachowaną wodę z jego gotowania, która stworzy sos w połączeniu z innymi składnikami. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem.

Tagi: