Przepis na obiad dla zabieganych: makaron z kurkami i chorizo
Tym razem proponujemy połączenie kuchni hiszpańskiej i polskiego smaku grzybów, czyli makaron z kurkami i pikantną kiełbasą chorizo.
Makaron z kurkami i chorizo: składniki
250 g długiego makaronu, np. tagliatelle
100 g kiełbasy chorizo
1 średnia cebula
2 łyżki masła200 gramów kurek
50 ml wina białego półwytrawne
200 gramów pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g startego sera parmezan
sól i pieprz
Makaron z kurkami i chorizo: przygotowanie
W dużym garnku zagotowujemy wodę (1 litr wody na 100 g makaronu). Wrzucamy makaron i gotujemy. Najlepiej w tym daniu będzie smakował ugotowany l dente. Odcedzamy go, wcześniej odlewając kilka łyżek wody z gotowania.
Kurki płuczemy, cebulę kroimy w kostkę, pomidorki kroimy na połówki. Z kiełbasy chorizo najlepiej zdjąć skórkę i pokroić ją w cienkie plastry.
Kiełbasę chorizo i cebulę smażymy na maśle (patelnia powinna być na średnim ogniu). Następnie zwiększamy ogień, dorzucamy kurki, oliwę z oliwek i smażymy przez kolejne kilka minut. Na końcu dolewamy wino oraz pomidorki koktajlowe i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż alkohol odparuje.
Na patelnię dodajemy makaron i zachowaną wodę z jego gotowania, która stworzy sos w połączeniu z innymi składnikami. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem.