Makaron z kurkami i chorizo
Canva

Przepis na obiad dla zabieganych: makaron z kurkami i chorizo

Dania z makaronem to prawdziwe pole do popisu dla naszej kulinarnej fantazji. Wystarczy bowiem tylko kilka składników, by z makaronu stworzyć prawdziwie wykwintne i nietuzinkowe danie.

Tym razem proponujemy połączenie kuchni hiszpańskiej i polskiego smaku grzybów, czyli makaron z kurkami i pikantną kiełbasą chorizo.

Makaron z kurkami i chorizo: składniki

  • 250 g długiego makaronu, np. tagliatelle
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
    200 gramów kurek
  • 50 ml wina białego półwytrawne
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g startego sera parmezan
  • sól i pieprz

Makaron z kurkami i chorizo: przygotowanie

W dużym garnku zagotowujemy wodę (1 litr wody na 100 g makaronu). Wrzucamy makaron i gotujemy. Najlepiej w tym daniu będzie smakował ugotowany l dente. Odcedzamy go, wcześniej odlewając kilka łyżek wody z gotowania.

Kurki płuczemy, cebulę kroimy w kostkę, pomidorki kroimy na połówki. Z kiełbasy chorizo najlepiej zdjąć skórkę i pokroić ją w cienkie plastry.

Kiełbasę chorizo i cebulę smażymy na maśle (patelnia powinna być na średnim ogniu). Następnie zwiększamy ogień, dorzucamy kurki, oliwę z oliwek i smażymy przez kolejne kilka minut. Na końcu dolewamy wino oraz pomidorki koktajlowe i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż alkohol odparuje.

Na patelnię dodajemy makaron i zachowaną wodę z jego gotowania, która stworzy sos w połączeniu z innymi składnikami. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem.

Następny artykuł