Zupa neapolitańska z kurczakiem
Zupa neapolitańska to doskonały pomysł na pożywny i szybki obiad dla całej rodziny. Aromatyczny bulion z podsmażonymi i gotowanymi warzywami i mięsem posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę w włoskim stylu, czyli zupę neapolitańską z kurczakiem.
Zupa neapolitańska to aromatyczna i sycącą zupa gotowana na bulionie, dzięki czemu ma doskonały, wyraźny smak. Do zupy przygotuj zacierkę z jajek i śmietany, będzie gęstsza i pyszna. Zupę przygotujesz dosłownie w pół godziny, jest więc pomysłem na błyskawiczny posiłek.
Zupę neapolitańską przygotuj na bulionie drobiowym lub rosole , który został z poprzedniego dnia. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca, a zatrzepana jajkami i śmietanką smakuje wprost rewelacyjnie. Do zupy dodaj drobny makaron, np. świderki, kokardki lub muszelki i ugotuj je w wywarze.
Na rosole przygotujesz również pyszny krem- tu poznasz przepis na aromatyczną, gęstą zupę czosnkową , idealną na zimowe i mroźne dni.
Przepis na zupę neapolitańską z kurczakiem
Składniki na 4-5 porcji:
-
litr bulionu drobiowego
-
marchewka
-
papryka
-
pierś z kurczaka
-
4 pieczarki
-
cebula
-
100 startego sera żółtego
-
100 g makaronu muszelki lub świderki
-
200 ml śmietany 30%
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
posiekana natka pietruszki
-
2 łyżki masła
Jak przygotować zupę neapolitańską z kurczakiem?
Pokrój w kostkę marchewkę, pieczarki, paprykę, posiekaj cebulę, pokrój również mięso. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, dodaj pieczarki, marchewkę i paprykę i smaż przez 5-7 minut. Następnie dodaj kurczaka, podsmaż go chwilę i wlej ugotowany wcześniej bulion.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu wrzenia. Do zupy wrzuć makaron, śmietankę wymieszaj z jajkami i również dodaj do wywaru. Gotuj, aż kluseczki będą miękkie, dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.