Smakosze.pl
Zupa czosnkowa na rosole

canva/sweetcarrotfoodphoto

Zupa czosnkowa na rosole

7 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa czosnkowa na rosole to zimowa propozycja na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i działa jak naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Czosnkowa na rosole ma mocny, mięsno-warzywny smak, jest gęsta i bardzo sycąca. Poznaj przepis na zupę czosnkową na rosole.

Zupa czosnkowa na rosole to nie tylko pożywne i smaczne danie, to również naturalny antybiotyk i lekarstwo na przeziębienie, grypę, anginę i wiele innych chorób sezonowych. Czosnek wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, a rosół dodatkowo wzmacnia organizm i rozgrzewa.

Do zupy ugotuj mięsno-warzywny wywar, możesz ugotować również czosnkową na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, w ten sposób zupę przygotujesz błyskawicznie. Zupę czosnkową podawaj z grzankami lub bagietką.

Przygotuj równie aromatyczną i gęstą zupę z cebuli- tu poznasz przepis na francuską zupę cebulową z grzankami.

Przepis na zupę czosnkową na rosole

Składniki na 4 porcje:

  • 2 udka z kurczaka

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • duża cebula

  • łyżeczka majeranku

  • 8 ząbków czosnku

  • szczypta kminku

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • jajko

  • 100 ml śmietany

  • szczypiorek lub natka pietruszki

Jak przygotować zupę czosnkową na rosole?

Do garnka włóż oczyszczone udka z kurczaka i zalej 500 ml wody, gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, posiekaj cebulę, pokrój pietruszkę i seler. Do garnka dodaj pokrojone warzywa i całą marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar, a marchewka zmięknie.

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, następnie zeszklij na maśle i wlej odrobinę wywaru warzywnego, żeby czosnek dodatkowo się poddusił i zmiękł. Gdy wywar już będzie gotowy, dodaj czosnek, dopraw majerankiem, kminkiem, pieprzem i solą, gotujesz przez 10-15 minut.

Obrany czosnek

Z garnka wyjmij mięso i marchewkę, śmietanę roztrzep z jajkiem, blenderem zmiksuj zupę na krem, dodając śmietanę. Całość dopraw do smaku i oprósz posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >