Zupa ogórkowa - przepis babci
Zupę ogórkową można ugotować na wiele sposobów. Przepis babci na zupę ogórkową jest jedną z lepszych opcji przygotowania dania. Zupa ogórkowa ma mocno ogórkowy smak, gotowana na bulionie warzywnym posmakuje nawet największemu niejadkowi. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową według przepisu babci, oczywiście na zasmażce.
Babcine zupy i dania zawsze są proste, ale wyjątkowo smaczne i doskonale doprawione. Zupa ogórkowa przygotowana na domowych, ukiszonych ogórkach według tradycyjnego przepisu babci jest jedną z lepszych zup ogórkowych, jakie jadłam. Babciny trik polega na podsmażeniu ogórków na masełku z odrobiną mąki, aby stworzyć aromatyczną zasmażkę.
Zupę ogórkową przepisu babci możesz przygotować z ziemniakami, dodając je pokrojone w kostkę do bulionu, ryżem lub makaronem. Do zupy ogórkowej doskonale pasuje również klasyczna zacierka z jajka i mąki.
Wypróbuj również tradycyjny, babciny przepis na na zupę fasolówkę . Smakuje jak za dawnych lat.
Zupa ogórkowa przepis babci
Składniki na 6-8 porcji:
-
średnia marchewka
-
korzeń selera
-
kawałek pora i selera
-
cebula
-
6 kiszonych ogórków
-
2 łyżki masła
-
200 ml wody z ogórków kiszonych
-
koperek
-
łyżka mąki pszennej
-
2 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz
Jak przygotować zupę ogórkową jak u babci?
Do garnka włóż seler, por, marchewkę, pietruszkę, cebulę, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Na małej patelni rozpuść masło, dodaj starte ogórki kiszone i podsmaż je z dodatkiem mąki. Śmietanę rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Do gotowego bulionu dodaj wodę z ogórków, ogórki przesmażone z masłem i mąką, następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, na końcu dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.