Babciny przepis na zupę fasolówkę jak za dawnych lat
Zupa fasolowa jest prawdopodobnie najbardziej sycącą zupą, jaką można znaleźć w kuchni polskiej. Poniższa receptura pozwoli wykonać ją w taki sam sposób, jak gotowała ją babcia. Jeden kęs pozwoli ci cofnąć się do dawnych lat.
Zupa fasolowa nie może być mylona z grochówką, choć konsystencja obu jest bardzo podobna. Fasolówka jest jednak znacznie bardziej sycąca, a także ma o wiele intensywniejszy smak.
Przygotowanie jej może wydawać się skomplikowane z uwagi na ilość dodatków, jakie się na nią składają. Większość z nich to jednak przyprawy, dlatego proces gotowania jest wbrew pozorom banalnie łatwy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę fasolówkę
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.
Składniki:
1 szklanka fasoli
4 ziemniaki
2 marchewki
pół selera
1 pietruszka
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 litry wody
sól
pieprz
2 łyżki majeranku
2 łyżki mąki
kość schabowa
Zacznij od namoczenia fasoli w wodzie przez cały dzień, aby spęczniała. Po namoczeniu odcedź ją, włóż do garnka i zalej 2 litrami świeżej wody. Gotuj ją najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym.
Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa obrane, umyte oraz pokrojone w kostkę do garnka. Dorzuć kość schabową wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Gotuj zupę przez 40 minut na małym ogniu.
Pod koniec, gdy wszystkie warzywa są miękkie, dopraw zupę majerankiem. Zagęść ją odrobiną mąki wymieszanej z wodą. Smacznego.
Źródło: canva/szaffy, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl