Smakosze.pl
Zupa fasolowa

canva/Solnuha, Getty Images

Babciny przepis na zupę fasolówkę jak za dawnych lat

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa fasolowa jest prawdopodobnie najbardziej sycącą zupą, jaką można znaleźć w kuchni polskiej. Poniższa receptura pozwoli wykonać ją w taki sam sposób, jak gotowała ją babcia. Jeden kęs pozwoli ci cofnąć się do dawnych lat.

Zupa fasolowa nie może być mylona z grochówką, choć konsystencja obu jest bardzo podobna. Fasolówka jest jednak znacznie bardziej sycąca, a także ma o wiele intensywniejszy smak.

Przygotowanie jej może wydawać się skomplikowane z uwagi na ilość dodatków, jakie się na nią składają. Większość z nich to jednak przyprawy, dlatego proces gotowania jest wbrew pozorom banalnie łatwy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę fasolówkę

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • pół selera

  • 1 pietruszka

  • 4 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 2 litry wody

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki mąki

  • kość schabowa

Zacznij od namoczenia fasoli w wodzie przez cały dzień, aby spęczniała. Po namoczeniu odcedź ją, włóż do garnka i zalej 2 litrami świeżej wody. Gotuj ją najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli z kiszonym ogórkiem poleca się na obiad, przekąskę i kolację

CZYTAJ DALEJ

Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa obrane, umyte oraz pokrojone w kostkę do garnka. Dorzuć kość schabową wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Gotuj zupę przez 40 minut na małym ogniu.

Pod koniec, gdy wszystkie warzywa są miękkie, dopraw zupę majerankiem. Zagęść ją odrobiną mąki wymieszanej z wodą. Smacznego.

Zupa fasolowa

Źródło: canva/szaffy, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >