Uwielbiasz zupę pomidorową? Koniecznie skorzystaj z genialnego tricku szefów kuchni
Wyśmienita zupa pomidorowa zalicza się do klasyki naszej rodzimej kuchni. Ciężko o bardziej rozpoznawalny kulinarny szlagier. W każdym domu przygotowuje się tę potrawę w odrobinę inny sposób. Tym razem warto sięgnąć po trik szefów kuchni.
Zupa pomidorowa lepsza niż kiedykolwiek
Zupa pomidorowa jest jednym z tych smakołyków, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Jedni jadają ją z dodatkiem makaronu, inni stawiają na ryż. Jednak najważniejsze w tym daniu są same pomidory. To od nich zależy smak zupy .
Smakowita zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza, jeśli zadbamy o odpowiednią jakość składników. Bardzo wielu smakoszy stawia na koncentrat pomidorowy . Oczywiście nie ma w tym nic złego, ponieważ zupa na jego bazie jest bardzo smaczna. Nie oznacza to jednak, że nie może być jeszcze lepsza.
Ostatnio przedstawialiśmy przepis Jakuba Kuronia na zupę pomidorową . Dziś skupimy się na detalach, które wpływają na smakowitość naszej potrawy. Jeśli chcemy, aby nasza zupa pomidorowa zachwyciła domowników tak, że nie będą mogli oprzeć się dokładce, wystarczy wzbogacić ją o jeden składnik.
Zupa pomidorowa na bazie koncentratu jest najbardziej podstawową z możliwości. Jednak wystarczy zastąpić ten składnik pulpą pomidorową . Właśnie dzięki niej nasz specjał momentalnie zniknie z talerzy. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Zupa pomidorowa jak ze świeżych warzyw
Pulpa sprawia, że zupa pomidorowa zyskuje bardziej intensywny smak czerwonych warzyw. Niektórzy mogliby nawet stwierdzić, że przypomina on smakołyk przygotowany z pomidorów, które dopiero zostały zerwane z krzewu .
Już sama pulpa pomidorowa kompletnie odmieni naszą zupę. Jednak możemy ją wzbogacić o jeszcze jeden niepozorny dodatek . Mało kto spodziewałby się, że przyprawa będzie dobrze komponowała się z kultową zupą pomidorową.
Zupa pomidorowa będzie jeszcze bardziej obłędna, jeżeli dodamy do niej odrobinę kurkum y. Taki smakołyk z pewnością zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.
Okazuje się, że nawet tak prosta potrawa, jak zupa pomidorowa może wywołać zaskoczenie. Warto zwrócić uwagę na to, że Magda Gessler również stosuje dodatek, o którym mało kto by pomyślał. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego niektóre jajka mają 2 żółtka? Jest zupełnie inaczej niż myśli wiele osób
-
Zobaczyliśmy jaka jutro będzie cena mięsa w Lidlu. Przecieramy oczy ze zdumienia
Źródło: Lelum