Smakosze.pl Porady Uwielbiasz zupę pomidorową? Koniecznie skorzystaj z genialnego tricku szefów kuchni
Zupa pomidorowa z innym składnikiem
facebook/smakosze

Uwielbiasz zupę pomidorową? Koniecznie skorzystaj z genialnego tricku szefów kuchni

25 stycznia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wyśmienita zupa pomidorowa zalicza się do klasyki naszej rodzimej kuchni. Ciężko o bardziej rozpoznawalny kulinarny szlagier. W każdym domu przygotowuje się tę potrawę w odrobinę inny sposób. Tym razem warto sięgnąć po trik szefów kuchni.

Zupa pomidorowa lepsza niż kiedykolwiek

Zupa pomidorowa jest jednym z tych smakołyków, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Jedni jadają ją z dodatkiem makaronu, inni stawiają na ryż. Jednak najważniejsze w tym daniu są same pomidory. To od nich zależy smak zupy .

Smakowita zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza, jeśli zadbamy o odpowiednią jakość składników. Bardzo wielu smakoszy stawia na koncentrat pomidorowy . Oczywiście nie ma w tym nic złego, ponieważ zupa na jego bazie jest bardzo smaczna. Nie oznacza to jednak, że nie może być jeszcze lepsza.

Ostatnio przedstawialiśmy przepis Jakuba Kuronia na zupę pomidorową . Dziś skupimy się na detalach, które wpływają na smakowitość naszej potrawy. Jeśli chcemy, aby nasza zupa pomidorowa zachwyciła domowników tak, że nie będą mogli oprzeć się dokładce, wystarczy wzbogacić ją o jeden składnik.

Zupa pomidorowa na bazie koncentratu jest najbardziej podstawową z możliwości. Jednak wystarczy zastąpić ten składnik pulpą pomidorową . Właśnie dzięki niej nasz specjał momentalnie zniknie z talerzy. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Zupa pomidorowa jak ze świeżych warzyw

Pulpa sprawia, że zupa pomidorowa zyskuje bardziej intensywny smak czerwonych warzyw. Niektórzy mogliby nawet stwierdzić, że przypomina on smakołyk przygotowany z pomidorów, które dopiero zostały zerwane z krzewu .

Już sama pulpa pomidorowa kompletnie odmieni naszą zupę. Jednak możemy ją wzbogacić o jeszcze jeden niepozorny dodatek . Mało kto spodziewałby się, że przyprawa będzie dobrze komponowała się z kultową zupą pomidorową.

Zupa pomidorowa będzie jeszcze bardziej obłędna, jeżeli dodamy do niej odrobinę kurkum y. Taki smakołyk z pewnością zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Okazuje się, że nawet tak prosta potrawa, jak zupa pomidorowa może wywołać zaskoczenie. Warto zwrócić uwagę na to, że Magda Gessler również stosuje dodatek, o którym mało kto by pomyślał. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Lelum

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl