Smakosze.pl
Jajka mogą mieć dwa żółtka

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Chudy

Dlaczego niektóre jajka mają 2 żółtka? Jest zupełnie inaczej niż myśli wiele osób

25 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka praktycznie codziennie są zajadane przez wielu smakoszy. Czasami po ich rozbiciu, ukazują nam się dwa żółtka. Jedni smakosze będą zadowoleni z takiej niespodzianki. Jednak spora część obwini antybiotyki. Okazuje się, że jajka z dwoma ż&oacute

Wyśmienite jajka są jedną z najlepszych propozycji kulinarnych, jeżeli chodzi o śniadanie. Nie od dziś wiadomo, że tern podstawowy produkt spożywczy dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Czy podobnie jest w przypadku jajek dwużółtkowych?

Skąd się biorą jajka z dwoma żółtkami?

Jakiś czas temu informowaliśmy o tym, czy zdrowsze są jajka na twardo, czy na miękko. Tym razem pod lupę weźmiemy inną kwestię, która wzbudza u niektórych osób spore obawy. Oczywiście mowa o jajkach, które mają dwa żółtka.

Kupując jajka, nie jesteśmy w stanie ocenić tego, jak wygląda ich zawartość. Dopiero po rozbiciu okazuje się, że nasz smakołyk posiada nadprogramowe żółtko. Niektórzy smakosze cieszą się z takiego faktu, ponieważ znajduje się w nim wiele cennych składników odżywczych. Dlaczego część osób ma wątpliwości?

Jajka z dwoma żółtkami przez wiele osób uznawane są za efekt faszerowania kur antybiotykami. Takie założenie jest jednak dalekie od prawdy. Nietypowe jajka powstają wskutek zmian hormonalnych. Zgodnie z informacjami opublikowanymi przez portal Haps, dzieje się tak przeważnie u młodych kur, które dopiero zaczynają się nieść oraz u tych, które znajdują się u krańca zdolności rozrodczych.

Już wcześniej rozwiewaliśmy wątpliwości, które dotyczą jajek. Niedawno poruszaliśmy kwestię białej wstążki przy żółtku. Dziś warto rozprawić się z innym mitem. Na temat jajek z dwoma żółtkami wypowiedziała się ekspertka.

Jajka z dwoma żółtkami są niegroźne

Jeśli mówimy o jajach do konsumpcji, to jajka z dwoma żółtkami są czymś pozytywnym i nie należy się ich obawiać. Z punktu widzenia konsumentów są nawet atrakcyjne — powiedziała, przytaczana przez portal Women's Health, prof. Ewa Łukaszewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, która jest członkinią Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej i Komitetu Biologii Rozrodu Zwierząt Użytkowych PAN.

Każdy chciałby mieć jajo dwużółtkowe, bo to właśnie w żółtku jest najwięcej pożytecznych substancji odżywczych. Amerykanie nawet próbowali genetycznie wyhodować kurę, która będzie znosić jaja z dwoma żółtkami, nie jest to jednak łatwe — dodała ekspertka.

Przekonanie, że podawanie antybiotyków kurom powoduje formowanie dwóch żółtek, jest bzdurą i absolutnie nie znajduje potwierdzenia w badaniach — wyjaśniła prof. Ewa Łukaszewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, cytowana przez Women's Health.

Ekspertka dodała również, że wokół antybiotyków wyrosło wiele mitów i nieporozumień. Podaje się je przede wszystkim chorym zwierzętom. Warto zauważyć, że po antybiotykoterapii wprowadza się okres karencji, a jajka zniesione przez chore zwierzę, nie trafiają do sprzedaży. Przykładowe jajka dwużółtkowe można zobaczyć na nagraniu opublikowanym na YouTube przez kanał Chudy. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie użyte powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Women's Health; Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >
Figi na blacie kuchennym

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Czytaj więcej >
Marnowanie jedzenia

Produkty

Ratuję Jedzenie - nowa aplikacja pomoże walczyć z marnowaniem żywności

Czytaj więcej >
Gruszki

Produkty

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

Czytaj więcej >
Figi na straganie

Produkty

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

Czytaj więcej >