Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem
pixabay.com

Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem

Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem jest pyszna, bardzo gęsta i rozgrzewająca. Zamiast dużych krewetek można użyć małych krewetek koktajlowych. Chociaż przepis zawiera wiele drobnych składników i dodatków, zupa jest łatwa do przygotowania. Jak przygotować zupę rybną pomidorową z krewetkami i dorszem?

Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem - składniki

  • ok. 200 g krewetek,
  • 1 łyżka masła,
  • 400 g filetów ryby bez ości (np. dorsza),
  • 4 łyżki drobnego makaronu,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu rybnego (niekoniecznie),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 ml gorącego bulionu jarzynowego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek,
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej chilli w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.


Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem - przygotowanie

Jeśli krewetka jest zamrożona, rozmroź krewetki, oczyścić (skorupkę, jelita i ogon), umyj i wysusz. Dopraw solą.


Filety rybne opłucz, osusz, sprawdź czy nie ma kości, pokrój w kostki 2-3 cm i posyp solą.

Na dużej żeliwnej patelni lub patelni z wysokim dnem z pokrywką podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, a następnie dodaj czosnek na minutę. Delikatnie zarumień na małym ogniu przez około 4 minuty.

Dodaj chili i słodką paprykę i gotuj przez 1 minutę.

Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem i zagotuj.

Dodaj suszoną bazylię, pozostałą łyżkę oliwy, a następnie bulion, sos rybny i sok z cytryny. zagotuj razem. Dodaj makaron, delikatnie wymieszaj, zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu około 6 minut.

Dodaj krewetki oraz dorsza i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty. Delikatnie mieszaj podczas gotowania. Dopraw solą i pieprzem, dodaj masło i wymieszaj.

Następny artykuł