Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem
Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem - składniki
ok. 200 g krewetek,
1 łyżka masła,
400 g filetów ryby bez ości (np. dorsza),
4 łyżki drobnego makaronu,
1 średnia cebula,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka sosu rybnego (niekoniecznie),
2 ząbki czosnku,
300 ml gorącego bulionu jarzynowego,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek,
1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej chilli w proszku,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem - przygotowanie
Jeśli krewetka jest zamrożona, rozmroź krewetki, oczyścić (skorupkę, jelita i ogon), umyj i wysusz. Dopraw solą.
Filety rybne opłucz, osusz, sprawdź czy nie ma kości, pokrój w kostki 2-3 cm i posyp solą.
Na dużej żeliwnej patelni lub patelni z wysokim dnem z pokrywką podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, a następnie dodaj czosnek na minutę. Delikatnie zarumień na małym ogniu przez około 4 minuty.
Dodaj chili i słodką paprykę i gotuj przez 1 minutę.
Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem i zagotuj.
Dodaj suszoną bazylię, pozostałą łyżkę oliwy, a następnie bulion, sos rybny i sok z cytryny. zagotuj razem. Dodaj makaron, delikatnie wymieszaj, zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu około 6 minut.
Dodaj krewetki oraz dorsza i gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty. Delikatnie mieszaj podczas gotowania. Dopraw solą i pieprzem, dodaj masło i wymieszaj.