Zupa rybna przepis Okrasy
Zupa rybna przepisu Okrasy gotowana na wywarze rybnym z marynowanym łososiem i grzybami suszonymi to pomysł na prawdziwą ucztę dla wszystkich miłośników ryb. Zupa jest wyraźna w smaku, aromatyczna i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na zupę rybną przepisu Okrasy.
Zupa rybna przygotowana według przepisu Karola Okrasy ma wyjątkowy smak i doskonały aromat. Danie ma mocny wywar z rybich resztek, warzyw rosołowych i suszonych grzybów. Rybie głowy i ości są bardzo esencjonalne i są podstawą każdej, pysznej zupy rybnej.
Zupa rybna gotowana jest również z filetami z łosia, śmietaną, imbirem i skropiona sokiem z cytryny, który podbija jej smak. Przed gotowaniem zupy zamarynuj łososia w koperku, imbirze i oleju, aby był bardziej wyraźny w smaku i dobrze łączył się z całą zupą.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad dla całej rodziny od Karola Okrasy- tu poznasz przepis na delikatną gęś pieczoną w sosie porzeczkowym , jak z najlepszej restauracji.
Zupa rybna przepisu Okrasy
Składniki na wywar rybny:
-
200 g resztek ości, np. głów, ości
-
por
-
kawałek selera
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
cebula
-
3 ziemniaki
-
garść suszonych grzybów
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
4 liście laurowe
-
szczypta imbiru
-
po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej mielonej
-
sól, pieprz
-
olej roślinny
-
łyżka śmietany 18%
-
łyżeczka soku z cytryny
Składniki na rybę:
-
2 filety łososia
-
szczypta imbiru
-
sól, pieprz
-
olej roślinny
-
posiekany pęczek koperku
Jak przygotować zupę rybną przepisu Okrasy?
Nastaw piekarnik na 220 stopni C, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, na jednej części połóż rybie resztki, na drugiej- pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, seler i cebulę. Całość skrop olejem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie zamarynuj łososia: rybę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski, skrop olejem, dodaj cały koperek, pieprz, imbir, wymieszaj i wstaw do lodówki, namocz w wodzie suszone grzyby.
Warzywa i rybie resztki przełóż do większego garnka, wlej 2,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, papryki mielone, imbir, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny od momentu zagotowania.
Z wywaru wyjmij grzyby, marchewkę i pietruszkę, resztę przecedź przez sito i przelej do innego garnka. Dodaj grzyby, marchewkę, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i łososia.
Całą zupę gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, żeby ryba i ziemniaki były miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rozrobioną w odrobinie wywaru śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.