Smakosze.pl Przepisy Zupa rybna przepis Okrasy
canva/Nataly Hanin

Zupa rybna przepis Okrasy

10 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa rybna przepisu Okrasy gotowana na wywarze rybnym z marynowanym łososiem i grzybami suszonymi to pomysł na prawdziwą ucztę dla wszystkich miłośników ryb. Zupa jest wyraźna w smaku, aromatyczna i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na zupę rybną przepisu Okrasy.

Zupa rybna przygotowana według przepisu Karola Okrasy ma wyjątkowy smak i doskonały aromat. Danie ma mocny wywar z rybich resztek, warzyw rosołowych i suszonych grzybów. Rybie głowy i ości są bardzo esencjonalne i są podstawą każdej, pysznej zupy rybnej.

Zupa rybna gotowana jest również z filetami z łosia, śmietaną, imbirem i skropiona sokiem z cytryny, który podbija jej smak. Przed gotowaniem zupy zamarynuj łososia w koperku, imbirze i oleju, aby był bardziej wyraźny w smaku i dobrze łączył się z całą zupą.

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad dla całej rodziny od Karola Okrasy- tu poznasz przepis na delikatną gęś pieczoną w sosie porzeczkowym , jak z najlepszej restauracji.

Zupa rybna przepisu Okrasy

Składniki na wywar rybny:

  • 200 g resztek ości, np. głów, ości

  • por

  • kawałek selera

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • 3 ziemniaki

  • garść suszonych grzybów

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • szczypta imbiru

  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej mielonej

  • sól, pieprz

  • olej roślinny

  • łyżka śmietany 18%

  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na rybę:

  • 2 filety łososia

  • szczypta imbiru

  • sól, pieprz

  • olej roślinny

  • posiekany pęczek koperku

Jak przygotować zupę rybną przepisu Okrasy?

Nastaw piekarnik na 220 stopni C, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, na jednej części połóż rybie resztki, na drugiej- pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, seler i cebulę. Całość skrop olejem i wstaw do piekarnika na 20 minut.

W tym czasie zamarynuj łososia: rybę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski, skrop olejem, dodaj cały koperek, pieprz, imbir, wymieszaj i wstaw do lodówki, namocz w wodzie suszone grzyby.

Warzywa i rybie resztki przełóż do większego garnka, wlej 2,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, papryki mielone, imbir, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny od momentu zagotowania.

Z wywaru wyjmij grzyby, marchewkę i pietruszkę, resztę przecedź przez sito i przelej do innego garnka. Dodaj grzyby, marchewkę, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i łososia.

Filety łososia

Całą zupę gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, żeby ryba i ziemniaki były miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rozrobioną w odrobinie wywaru śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy