Gęś pieczona przepis Okrasy
Gęś pieczona przepisu Okrasy to tradycyjne mięso w nowej odsłonie. Sos porzeczkowy z boczkiem i winem i innymi aromatycznymi składnikami sprawi, że danie zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i wyjątkowym aromatem. Poznaj przepis na gęś pieczoną Okrasy, czyli danie jak z restauracji dla całej rodziny.
Gęś pieczona jest bardzo delikatnym, lekko słodkim mięsem. Soczyste, miękkie mięso doskonale smakuje z aromatycznym sosem na bazie porzeczek, boczku, rozmarynu, wina i miodu pitnego. Gęś zamarynuj kilka godzin przed pieczeniem w soli, pieprzu i mielonym imbirze.
Pieczenie gęsi podziel na dwa etapy. W pierwszym gęś musi się dusić w rzadkim, słodko-kwaśnym sosie, aby mięso dodatkowo naszło porzeczkami, rozmarynem i aromatem wina. Gdy gęś się upiecze, zagęść sos i ponownie wstaw całość do piekarnika na kilkanaście minut. Gęś pieczoną podaj z kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniaczkami.
Z gęsi przygotujesz również niezwykle smaczną zupę. Tu poznasz przepis na rozgrzewający rosół z gęsiny, idealny na obiad dla całej rodziny.
Przepis na gęś pieczoną Okrasy
Składniki na 4 porcje:
4 udka gęsie
pieprz, sól,
imbir mielony
Składniki na sos porzeczkowy:
250 g czarnych porzeczek
80 g boczku wędzonego w plastrach
250 ml wytrawnego wina czerwonego
ząbek czosnku
cebula
4 gałązki rozmarynu
skórka tarta z cytryny
3/4 kostki masła
100 ml miodu pitnego
sól, pieprz
Dodatkowo:
kasza bulgur lub ziemniaki opiekane
Jak przygotować gęś pieczoną przepisu Okrasy?
Udka oczyść i zamarynuj w pieprzu, soli i imbirze, następnie odstaw na kilka godzin, aby mięso naszło aromatem przypraw. Posiekaj czosnek i cebulę.
Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek, dodaj czosnek, cebulę i smaż przez 4-5 minut, następnie dodaj porzeczki, obsmaż przez 2 minuty i całość zalej winem.
Jak wino częściowo odparuje, dodaj miód pitny i wymieszaj. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub oliwą, zalej sosem, na górę połóż gałązki rozmarynu, oprósz solą, pieprzem. Ugotuj kaszę lub upiecz ziemniaki.
Przykryte naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z termoobiegiem i piecz 2 godziny, po tym czasie wyjmij naczynie, mięso wyłóż na talerz, do sosu dodaj masło i zmiksuj na gładki, gęsty sos.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany sos i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
Gęś dopraw solą, pieprzem i oprósz startą skórką cytrynową.