Zupa rybna z pstrąga - przepis na ucztę dla każdego smakosza
Zupa rybna z pstrąga na mleku kokosowym to propozycja na zupę w nieco orientalnym stylu. Danie ma doskonały smak, jest lekko słodka o wyraźnej nucie włoszczyzny, imbiru i soku z limonki. Poznaj przepis na jedną z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych zup rybnych, czyli zupę rybną z pstrąga.
Zupę rybną z pstrąga uwielbia cała moja rodzina. pstrąg jest bardzo delikatną rybą, która doskonale łączy się z wywarem warzywnym, słodkim mlekiem kokosowym i kwaśną limonką. Do zupy dodaję również szpiczastą paprykę czerwoną oraz pomidorki koktajlowe. Całe danie doprawiam imbirem, pieprzem cytrynowym i solą.
Zupa rybna z pstrąga jest tak prostą i szybką zupą, że wychodzi za każdym razem. Przed gotowaniem dania oczyść dokładnie pstrąga i pozbądź się twardej skóry i ości, dzięki czemu jedzenie nie będzie problematyczne. Obrane kawałki surowego pstrąga dodaj pod sam koniec gotowania. Ryba potrzebuje dosłownie kilku minut, aby ugotować się w zupie.
Jeśli lubisz delikatną zupę rybną, tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę rybną z łososiem .
Przepis na zupę rybną z pstrąga
Składniki na 5-6 porcji:
-
duży pstrąg
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
por
-
szklanka fasolki szparagowej (może być mrożona)
-
kawałek selera
-
cebula
-
papryka czerwona spiczasta
-
10-12 pomidorków koktajlowych
-
łyżka soku z limonki
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
2 liście laurowe
-
400 ml mleka kokosowego
-
szczypta imbiru mielonego
-
pieprz cytrynowy, sól
-
łyżka masła
Jak zrobić zupę rybną z pstrąga?
Marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę seler włóż do garnka (nie krój warzyw), zalej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aby powstał bulion.
W tym czasie oczyść pstrąga ze skóry i oddziel mięso od ości. Na maśle zeszklij posiekany por, podsmaż chwilę, dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj również pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, dopraw imbirem.
Źródło zdjęcia: canva/gaffera
Z bulionu wyjmij włoszczyznę, dodaj podsmażony por z papryką, pomidorkami, wymieszaj i podgotuj chwilę, następnie wlej mleko kokosowe, pstrąga i gotuj kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania dopraw natką pietruszki, pieprzem cytrynowym, solą, skrop sokiem z limonki.