Zupa rybna z łososia
Zupa rybna z łososia to pomysł na szybką i prostą zupę, którą ugotujesz na bulionie warzywnym. Zupa ma świetny smak z wyczuwalną nutą kopru, śmietany i cytryny. Delikatny łosoś gotowany w wywarze jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę rybną z łososia.
Zupy rybne są pyszne, jednak ich przygotowanie zajmuje zwykle wiele czasu i jest dość kłopotliwe. Musimy ugotować bulion na rybich resztach, łbach i ogonach, przecedzać, gotować kolejny raz. Zupę rybną z łososia ugotujesz wyłącznie na wywarze warzywnym, możesz wykorzystać także rosół.
Zupa rybna z łososia to jedna z delikatniejszych zup rybnych, jest lekko słodka, niezwykle aromatyczna i smaczna. Łosoś doprawiony liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem, śmietaną i cytryną nabiera genialnego smaku, a gotowany w bulionie jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach.
Zupa z łososia i dorsza to moje ulubione zupy rybne. Są proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Tu poznasz przepis na pyszną zupę rybną z dorsza, idealną w chłodne, zimowe dni.
Przepis na zupę rybną z łososia
Składniki na 5-6 porcji:
400 g filetów z łososia
2 ząbki czosnku
cebula
4 ziemniaki
liść laurowy
1,5 l bulionu
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
1,5 łyżki posiekanego kopru
łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować zupę rybną z łososia?
Na maśle zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, umyj i pokrój na większe kawałki filety rybne. Cebulę z czosnkiem dodaj do bulionu, dodaj również liść laurowy, ziele angielski, zagotuj, gdy zupa zacznie wrzeć, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj 15 minut, żeby były miękkie.
Do zupy wsyp koperek, włóż kawałki łososia i gotuj kolejne 5-10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania zahartuj śmietaną z odrobiną wody i wlej do wywaru. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.