Zupa ryżowa na mięsie
Zupa ryżowa na mięsie to pomysł na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Gotowane mięso, warzywa i ryż to delikatne, lekkostrawne, ale sycące połączenie, które posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Poznaj przepis na pożywną zupę ryżową na mięsie.
Szukasz pomysłu na zupę, która posmakuje nawet największemu niejadkowi? Ugotuj wyśmienitą zupę ryżową na ćwiartce z kurczaka. Zupa jest gęstym i pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białko, węglowodany i wiele niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jest bardzo pożywna, ale i mało kaloryczna i lekkostrawna.
Ugotowany ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań, przygotujesz z niego zupy, np. kalafiorową , dania główne, dodasz do deserów i sałatek. Ryż jest pożywnym i zdrowym produktem, który dodatkowo zagęszcza zupy i zwiększa objętość imprezowych sałatek. Do zupy wykorzystaj tradycyjny ryż biały lub długoziarnisty, np. jaśminowy.
Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę ryżową- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę z szynką , idealną na imprezy i spotkania w rodzinnym gronie.
Przepis na zupę ryżową na mięsie
Składniki na 3-4 porcje:
-
ćwiartka kurczaka
-
8 łyżek ryżu
-
duża marchewka
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
biała część mniejszego pora
-
mała cebula
-
2 liście laurowe
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak ugotować zupę ryżową na mięsie?
Do większego garnka włóż oczyszczone mięso, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, posiekaj por. Cebulę obierz i opiecz ją w całości na gazie lub na suchej patelni.
Zbierz szumowiny z wierzchu, dodaj pokrojoną włoszczyznę i cebulkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie wsyp ryż, dopraw pieprzem i gotuj kolejne 15-20 minut, aby ryż i wszystkie warzywa były miękkie.
Zupę dopraw do smaku posiekaną natką pietruszki i solą, ugotowane mięso wyjmij z garnka, oddziel od kości i również podaj na talerzu.