Smakosze.pl Przepisy Zupa ryżowa na mięsie
canva/Mizina

Zupa ryżowa na mięsie

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa ryżowa na mięsie to pomysł na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Gotowane mięso, warzywa i ryż to delikatne, lekkostrawne, ale sycące połączenie, które posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Poznaj przepis na pożywną zupę ryżową na mięsie.

Szukasz pomysłu na zupę, która posmakuje nawet największemu niejadkowi? Ugotuj wyśmienitą zupę ryżową na ćwiartce z kurczaka. Zupa jest gęstym i pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białko, węglowodany i wiele niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jest bardzo pożywna, ale i mało kaloryczna i lekkostrawna.

Ugotowany ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań, przygotujesz z niego zupy, np. kalafiorową , dania główne, dodasz do deserów i sałatek. Ryż jest pożywnym i zdrowym produktem, który dodatkowo zagęszcza zupy i zwiększa objętość imprezowych sałatek. Do zupy wykorzystaj tradycyjny ryż biały lub długoziarnisty, np. jaśminowy.

Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę ryżową- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę z szynką , idealną na imprezy i spotkania w rodzinnym gronie.

Przepis na zupę ryżową na mięsie

Składniki na 3-4 porcje:

  • ćwiartka kurczaka

  • 8 łyżek ryżu

  • duża marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część mniejszego pora

  • mała cebula

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jak ugotować zupę ryżową na mięsie?

Do większego garnka włóż oczyszczone mięso, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, posiekaj por. Cebulę obierz i opiecz ją w całości na gazie lub na suchej patelni.

Zbierz szumowiny z wierzchu, dodaj pokrojoną włoszczyznę i cebulkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie wsyp ryż, dopraw pieprzem i gotuj kolejne 15-20 minut, aby ryż i wszystkie warzywa były miękkie.

Surowy ryż długoziarnisty

Zupę dopraw do smaku posiekaną natką pietruszki i solą, ugotowane mięso wyjmij z garnka, oddziel od kości i również podaj na talerzu.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy