Smakosze.pl Przepisy Zupa serowa z klopsikami
canva/Irina_Meliukh

Zupa serowa z klopsikami

25 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa serowa z klopsikami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa mielonego przygotujesz w bardzo łatwy sposób, gęstą i aromatyczną zupę krem również. Do ugotowania zupy potrzebne Ci będą składniki, które z pewnością masz w domu. Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Zupa serowa z klopsikami. Sprawdź, jak ją przygotować.

Zupa serowa z serków topionych na bulionie oprószona posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale. Zupa jest gęsta, śmietanowa, świeża. Do zupy koniecznie przygotuj klopsiki z mięsa mielonego, które świetnie łączą się z aromatycznymi kremami.

Klopsiki zawsze robię z kawałka zmielonej łopatki, ponieważ jest najlepszym mięsem zarówno do klopsików, jak i pulpetów i kotletów mielonych . Klopsiki dopraw startą cebulką i ziołami prowansalskimi. Całą zupę ugotuj z serków topionych o smaku śmietankowym.

Klopsiki możesz dodać również do innych zup kremów. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny krem pomidorowy z klopsikami , jak z włoskiej restauracji.

Przepis na zupę serową z klopsikami

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g serka topionego śmietankowego

  • 400 g mięsa mielonego

  • jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • natka pietruszki do prószenia ugotowanych klopsików

Jak ugotować zupę serową z klopsikami?

Na początku przygotuj klopsiki. Zetrzyj na tarce jedną cebulę, mięso mielone, bułkę tartą, jajko przełóż do miski, dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, wymieszaj i wyrób kotleciki.

Drugą cebulę zeszklij na oliwie, dodaj startą na tarce marchewkę i pietruszkę, podsmaż. Wlej 750 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, aż bulion się zagotuje, następnie włóż klopsiki i gotuj 15 minut, następnie wyjmij.

Do bulionu dodaj serki topione, jak już się rozpuszczą, zblenduj całość na gładką masę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi do smaku.

Na talerz nałóż ugotowane klopsiki, oprósz posiekaną natką pietruszki i zalej kremem.

Smacznego.

Klopsiki z mięsa mielonego

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy