Najlepsze babcine kotlety mielone - cudowna i prosta receptura
Mielone są jednymi z najczęściej przyrządzanych kotletów w naszych kuchniach. Odpowiednio przygotowane wychodzą soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Babcina receptura polegająca na dodaniu wymoczonej w mleku bułki i świeżych ziół pomoże wam uzyskać efekt, o jakim zawsze marzyliście. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości tymi delikatnymi kotlecikami z wieprzowiny.
Z wieprzowiny można przyrządzić wiele pysznych dań. Wystarczy wspomnieć o schabowym czy o wspaniałej recepturze na bitki wieprzowe, którą już wam polecaliśmy. Jednym z klasyków kuchni polskiej są też kotlety mielone, czyli mięso usmażone z dodatkiem cebulki i przypraw, obtoczone w delikatnej panierce z bułki tartej. Dzięki babcinej recepturze odkryjecie je na nowo.
Przepis na pyszne babcine mielone z mięsa wieprzowego Składniki:
1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 średnie jajka
3 średnie cebule
1/2 czerstwej kajzerki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
po łyżeczce soli i pieprzu
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
2-3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki. Zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ją widelcem na papkę. W oddzielnym naczyniu umieszczamy jaja, sól, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.
Mięso mielone łączymy z przyprawionymi jajkami oraz miękką bułką. Do miski z masą na kotlety ścieramy obrana z łupiny cebulę. Wyrabiamy masę, podlewając co jakiś czas wodą. Im luźniejsza i dłużej wyrabiana będzie, tym kotlety wyjdą delikatniejsze.
Miskę z masą wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ponownie ją mieszamy, a następnie formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce. Na patelni rozgrzewamy centymetrową warstwę oleju i smażymy nasze kotlety, aż będą rumiane.
Smażenie prowadzimy na wolnym ogniu, by nie spalić mięsa z zewnątrz. Dzięki temu kotlety nie będą surowe wewnątrz, gdyż będziemy mogli je smażyć dłużej. Gotowe kotlety odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Wskazówki:
Świeży lubczyk z powodzeniem możecie zastąpić suszoną wersją tej przyprawy. Dodajcie jej tyle, ile waszym zdaniem wystarczy, by kotletom nadać aromatu.
Możecie też doprawić mięso słodką papryką wędzoną. Dzięki temu będą miały jeszcze bardziej umamiczny posmak.
Dodajcie do masy mięsnej świeżej natki pietruszki, a danie dostarczy wam jeszcze więcej żelaza. Możecie też zastąpić nią lubczyk, jeśli go nie lubicie.
Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
Makaron ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami - prosty przepis na obiad
Źródło: natomamochote