Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze babcine kotlety mielone - cudowna i prosta receptura

Najlepsze babcine kotlety mielone - cudowna i prosta receptura

Babcine mielone wieprzowe
canva/arfo

Mielone są jednymi z najczęściej przyrządzanych kotletów w naszych kuchniach. Odpowiednio przygotowane wychodzą soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Babcina receptura polegająca na dodaniu wymoczonej w mleku bułki i świeżych ziół pomoże wam uzyskać efekt, o jakim zawsze marzyliście. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości tymi delikatnymi kotlecikami z wieprzowiny.

Z wieprzowiny można przyrządzić wiele pysznych dań. Wystarczy wspomnieć o schabowym czy o wspaniałej recepturze na bitki wieprzowe, którą już wam polecaliśmy. Jednym z klasyków kuchni polskiej są też kotlety mielone, czyli mięso usmażone z dodatkiem cebulki i przypraw, obtoczone w delikatnej panierce z bułki tartej. Dzięki babcinej recepturze odkryjecie je na nowo.

Przepis na pyszne babcine mielone z mięsa wieprzowego Składniki:

  • 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 średnie jajka

  • 3 średnie cebule

  • 1/2 czerstwej kajzerki

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • po łyżeczce soli i pieprzu

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki. Zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ją widelcem na papkę. W oddzielnym naczyniu umieszczamy jaja, sól, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.

Mięso mielone łączymy z przyprawionymi jajkami oraz miękką bułką. Do miski z masą na kotlety ścieramy obrana z łupiny cebulę. Wyrabiamy masę, podlewając co jakiś czas wodą. Im luźniejsza i dłużej wyrabiana będzie, tym kotlety wyjdą delikatniejsze.

Miskę z masą wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ponownie ją mieszamy, a następnie formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce. Na patelni rozgrzewamy centymetrową warstwę oleju i smażymy nasze kotlety, aż będą rumiane.

Smażenie prowadzimy na wolnym ogniu, by nie spalić mięsa z zewnątrz. Dzięki temu kotlety nie będą surowe wewnątrz, gdyż będziemy mogli je smażyć dłużej. Gotowe kotlety odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Wskazówki:

  • Świeży lubczyk z powodzeniem możecie zastąpić suszoną wersją tej przyprawy. Dodajcie jej tyle, ile waszym zdaniem wystarczy, by kotletom nadać aromatu.

  • Możecie też doprawić mięso słodką papryką wędzoną. Dzięki temu będą miały jeszcze bardziej umamiczny posmak.

  • Dodajcie do masy mięsnej świeżej natki pietruszki, a danie dostarczy wam jeszcze więcej żelaza. Możecie też zastąpić nią lubczyk, jeśli go nie lubicie.

Mięso mielone w misce
Mięso mielone może nam posłużyć do zrobienia pysznych kotlecików

Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natomamochote

Zapraszamy na nasz Instagram