Pokrój jabłka na plastry i ułóż na herbatnikach. Za ten deser ktoś powinien dostać medal
Oto niezwykle szybki przepis na ciasto przypominające jabłkowy strudel. Jest on o tyle nietypowy, że wymaga jednocześnie upieczenia ciasta i użycia gotowych herbatników. Dzięki takiej sztuczce ciasto jest jednocześnie kruche i miękkie, otrzymujemy więc deser o dwóch teksturach za cenę zaledwie kilku minut w kuchni.
Ciasto z jabłkami
Jak widać po tym przepisie, wykorzystanie herbatników nie jest wyłącznie domeną ciast bez pieczenia. Można – tak jak tutaj – zalać je biszkoptową masą i upiec. Dzięki takiemu połączeniu warstw jabłka nie spieką się za bardzo i nie zmienią w jednolitą masę, a to da nam proste ciasto przypominające strudel.
Przygotowanie podobnego deseru zajmie nie więcej niż 15 minut i drugie tyle samego pieczenia. Jest to więc niezwykle szybkie ciasto, które można przygotować nawet w sytuacji nieoczekiwanej wizyty gości. Warto wybrać do ciasta twarde i kwasowe jabłka, które nie powinny rozpaść się przy pieczeniu.
Szparagi wyszły gorzkie? Najlepsze kucharki mają na to sposób, wystarczy 1 dodatekJabłkowy deser
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Ricette Golose 97. Autorzy polecają tam dodatek orzechów. W naszym przepisie nie występują one choćby dlatego, że są dość częstym alergenem, jednak warto pamiętać o takiej możliwości – zwłaszcza że sezon na świeże orzechy pokrywa się z jabłkowym.
Składniki
- 1 opakowanie herbatników
- 2 twarde, kwasowe jabłka
- 30 ml soku z cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowy strudel na deser
Ja dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę herbatników. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy.
Można dla lepszego efektu odstawić jabłka na bok na kilkanaście minut, nie jest to jednak konieczne. Jabłka układamy ciasno na powierzchni herbatników i posypujemy cynamonem.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy białka i łączymy całość mikserem. Na koniec, partiami, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, po każdej porcji dokładnie łącząc ciasto.
Masę wylewamy na herbatniki i jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Można je następnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Wypróbuj też przepisy na sernik z wafelkami i placuszki z cukinii.