Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój jabłka na plastry i ułóż na herbatnikach. Za ten deser ktoś powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.05.2024 08:59

Pokrój jabłka na plastry i ułóż na herbatnikach. Za ten deser ktoś powinien dostać medal

herbatniki z jabłkami
fot. youtube.com/ricettegolose97

Oto niezwykle szybki przepis na ciasto przypominające jabłkowy strudel. Jest on o tyle nietypowy, że wymaga jednocześnie upieczenia ciasta i użycia gotowych herbatników. Dzięki takiej sztuczce ciasto jest jednocześnie kruche i miękkie, otrzymujemy więc deser o dwóch teksturach za cenę zaledwie kilku minut w kuchni.

Ciasto z jabłkami

Jak widać po tym przepisie, wykorzystanie herbatników nie jest wyłącznie domeną ciast bez pieczenia. Można – tak jak tutaj – zalać je biszkoptową masą i upiec. Dzięki takiemu połączeniu warstw jabłka nie spieką się za bardzo i nie zmienią w jednolitą masę, a to da nam proste ciasto przypominające strudel.

Przygotowanie podobnego deseru zajmie nie więcej niż 15 minut i drugie tyle samego pieczenia. Jest to więc niezwykle szybkie ciasto, które można przygotować nawet w sytuacji nieoczekiwanej wizyty gości. Warto wybrać do ciasta twarde i kwasowe jabłka, które nie powinny rozpaść się przy pieczeniu.

zalewanie jabłek masą
fot. youtube.com/ricettegolose97
Szparagi wyszły gorzkie? Najlepsze kucharki mają na to sposób, wystarczy 1 dodatek

Jabłkowy deser

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Ricette Golose 97. Autorzy polecają tam dodatek orzechów. W naszym przepisie nie występują one choćby dlatego, że są dość częstym alergenem, jednak warto pamiętać o takiej możliwości – zwłaszcza że sezon na świeże orzechy pokrywa się z jabłkowym.

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników
  • 2 twarde, kwasowe jabłka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłkowy strudel na deser

Ja dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę herbatników. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy. 

Można dla lepszego efektu odstawić jabłka na bok na kilkanaście minut, nie jest to jednak konieczne. Jabłka układamy ciasno na powierzchni herbatników i posypujemy cynamonem.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy białka i łączymy całość mikserem. Na koniec, partiami, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, po każdej porcji dokładnie łącząc ciasto.

Masę wylewamy na herbatniki i jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Można je następnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Wypróbuj też przepisy na sernik z wafelkami i placuszki z cukinii.

szybki strudel
fot. youtube.com/ricettegolose97