Zupa pomidorowa z klopsikami
Poznaj pomidorową w nowej odsłonie. Zupa pomidorowa z klopsikami to połączenie aksamitnego kremu z delikatnymi wieprzowymi klopsikami. Mięso jest doskonale doprawione i gotowane na parze, dzięki czemu jest lekkie i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę pomidorową z klopsikami-najlepszą na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.
Zupę pomidorową przygotowuję zarówno na większe spotkania z przyjaciółmi, jak i szybki obiad, kiedy nie mam za dużo czasu na gotowanie. Zupa pomidorowa jest gotowa w 40 minut, jest gęsta, aksamitna i pyszna. Doprawione czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi klopsiki wieprzowe rozpływają się w ustach i są bardzo sycące. Klopsiki gotuję na parze z gotującej się zupy przez 15 minut.
Zupę pomidorową z klopsikami dekoruję świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i natką pietruszki lub świeżą bazylią. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, dodaj do zupy szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
Szukasz inspiracji na nowe smaki pomidorowej? Poznaj prosty przepis na zupę pomidorową z imbirem i mleczkiem kokosowym i odkryj jej orientalny smak.
Przepis na zupę pomidorową z klopsikami
Składniki na 4 porcje:
500 ml passaty pomidorowej
300 g mięsa mielonego
2 czerwone cebule
marchewka
jajko
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonej bazylii
kostka rosołowa
łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
pół łyżeczki cukru
Jak przygotować zupę pomidorową z klopsikami?
Na oliwie podsmaż jedną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę, następnie przełóż do garnka, dodaj passatę pomidorową, bazylię, kostkę rosołową, wlej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Całość zblenduj.
Przygotuj klopsiki: mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkiem, ziołami prowansalskimi, startą cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i uformuj malutkie klopsiki. Mięso gotuj na parze przez 10-15 minut. Możesz gotować je bezpośrednio nad zupą.
Do głębokich talerzy włóż klopsiki i zalej zupą. Udekoruj świeżo mielonym pieprzem i bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego.