Smakosze.pl
Zupa pomidorowa z klopsikami

canva/mikafotostok

Zupa pomidorowa z klopsikami

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Poznaj pomidorową w nowej odsłonie. Zupa pomidorowa z klopsikami to połączenie aksamitnego kremu z delikatnymi wieprzowymi klopsikami. Mięso jest doskonale doprawione i gotowane na parze, dzięki czemu jest lekkie i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę pomidorową z klopsikami-najlepszą na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.

Zupę pomidorową przygotowuję zarówno na większe spotkania z przyjaciółmi, jak i szybki obiad, kiedy nie mam za dużo czasu na gotowanie. Zupa pomidorowa jest gotowa w 40 minut, jest gęsta, aksamitna i pyszna. Doprawione czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi klopsiki wieprzowe rozpływają się w ustach i są bardzo sycące. Klopsiki gotuję na parze z gotującej się zupy przez 15 minut.

Zupę pomidorową z klopsikami dekoruję świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i natką pietruszki lub świeżą bazylią. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, dodaj do zupy szczyptę chili lub pieprzu cayenne.

Szukasz inspiracji na nowe smaki pomidorowej? Poznaj prosty przepis na zupę pomidorową z imbirem i mleczkiem kokosowym i odkryj jej orientalny smak.

Przepis na zupę pomidorową z klopsikami

Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 300 g mięsa mielonego

  • 2 czerwone cebule

  • marchewka

  • jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • kostka rosołowa

  • łyżka oliwy z oliwek

  • świeżo mielony pieprz

  • pół łyżeczki cukru

Jak przygotować zupę pomidorową z klopsikami?

Na oliwie podsmaż jedną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę, następnie przełóż do garnka, dodaj passatę pomidorową, bazylię, kostkę rosołową, wlej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Całość zblenduj.

Przygotuj klopsiki: mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkiem, ziołami prowansalskimi, startą cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i uformuj malutkie klopsiki. Mięso gotuj na parze przez 10-15 minut. Możesz gotować je bezpośrednio nad zupą.

Do głębokich talerzy włóż klopsiki i zalej zupą. Udekoruj świeżo mielonym pieprzem i bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >