Zupa serowo-cebulowa - sycąca i pyszna
Zupa serowo-cebulowa to pomysł na tanią, ale pyszną i aromatyczną zupę, doskonałą w chłodne, deszczowe dni. Zupa jest gęsta, mocno serowa, cebulowa i z wyczuwalną nutą białego wina. Danie oprószone startym serem i podane z grzankami smakuje doskonale i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj prosty przepis na zupę serowo-cebulową.
Zupa serowo-cebulowa słynie ze swojego pełnego smaku, mocnego aromatu i rozgrzewających właściwości. Zupa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, jest gęsta i bardzo sycąca. Zupa serowo-cebulowa posiada również delikatny posmak białego, wytrawnego wina, w którym duszone są wszystkie warzywa.
Smak cebuli w zupie przełamany jest również delikatnym serkiem topionym oraz startym żółtym serem, całość natomiast doprawiona jest kurkumą, która doskonale wzmacnia smak i również posiada prozdrowotne i rozgrzewające właściwości. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia.
Na chłodne dni doskonale sprawdzi się również rozgrzewająca zupa dyniowa z orientalną przyprawą curry.
Przepis na zupę serowo-cebulową
Składniki na 4 porcje:
-
4 duże cebule
-
po 200 g żółtego sera w kostce i serka topionego
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
1 l bulionu
-
100 ml białego wina wytrawnego
-
2 łyżki masła
-
sól, pieprz, kurkuma
-
bagietka
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić zupę serowo-cebulową?
Na maśle podsmaż posiekane drobno cebule, następnie dodaj startą na tarce marchewkę i korzeń pietruszki, oprósz solą, pieprzem, kurkumą i smaż chwilę na wolnym ogniu. Do warzyw wlej wino i smaż, aż odparuje.
Do gorącego bulionu dodaj podsmażoną cebulę z warzywami w winie, dodaj ser topiony, połowę startego sera żółtego i gotuj 15 minut. Po tym czasie zupę zblenduj i przygotuj grzanki, podsmażając bagietkę z oliwą na patelni grillowej.
Zupę serowo-cebulową podaj z grzankami i oprószoną resztą żółtego sera.
Smacznego.