Smakosze.pl Przepisy Zupa serowo-cebulowa - sycąca i pyszna
canva/margouillatphotos

Zupa serowo-cebulowa - sycąca i pyszna

23 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa serowo-cebulowa to pomysł na tanią, ale pyszną i aromatyczną zupę, doskonałą w chłodne, deszczowe dni. Zupa jest gęsta, mocno serowa, cebulowa i z wyczuwalną nutą białego wina. Danie oprószone startym serem i podane z grzankami smakuje doskonale i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj prosty przepis na zupę serowo-cebulową.

Zupa serowo-cebulowa słynie ze swojego pełnego smaku, mocnego aromatu i rozgrzewających właściwości. Zupa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, jest gęsta i bardzo sycąca. Zupa serowo-cebulowa posiada również delikatny posmak białego, wytrawnego wina, w którym duszone są wszystkie warzywa.

Smak cebuli w zupie przełamany jest również delikatnym serkiem topionym oraz startym żółtym serem, całość natomiast doprawiona jest kurkumą, która doskonale wzmacnia smak i również posiada prozdrowotne i rozgrzewające właściwości. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia.

Na chłodne dni doskonale sprawdzi się również rozgrzewająca zupa dyniowa z orientalną przyprawą curry.

Przepis na zupę serowo-cebulową

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże cebule

  • po 200 g żółtego sera w kostce i serka topionego

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • 1 l bulionu

  • 100 ml białego wina wytrawnego

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz, kurkuma

  • bagietka

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić zupę serowo-cebulową?

Na maśle podsmaż posiekane drobno cebule, następnie dodaj startą na tarce marchewkę i korzeń pietruszki, oprósz solą, pieprzem, kurkumą i smaż chwilę na wolnym ogniu. Do warzyw wlej wino i smaż, aż odparuje.

Do gorącego bulionu dodaj podsmażoną cebulę z warzywami w winie, dodaj ser topiony, połowę startego sera żółtego i gotuj 15 minut. Po tym czasie zupę zblenduj i przygotuj grzanki, podsmażając bagietkę z oliwą na patelni grillowej.

Zupę serowo-cebulową podaj z grzankami i oprószoną resztą żółtego sera.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy