Zupa dyniowa z curry
pixabay.com

Zupa dyniowa z curry

Zupa z dyni jest bardzo pożywna i zdrowa. Dodatek imbiru, curry i mleka kokosowego sprawią, że krem nabierze orientalnego i bardzo ciekawego smaku.

Zupa dyniowa z curry

Zupa z dyni jest bardzo pożywna i zdrowa. Dodatek imbiru, curry i mleka kokosowego sprawią, że krem nabierze orientalnego i bardzo ciekawego smaku.


Dynia. Wartości odżywcze

Dynia bogata jest w beta karoten, który wpływa na kondycję skóry, jakość widzenia, zwiększa odporność, a także reguluje procesy przemiany materii. Zawiera również związki pozytywnie wpływające na cały układ krwionośny, wzmacnia serce i żyły, reguluje poziom cholesterolu. Warzywo to jest także bogate w antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Składniki na krem z dyni

mała dynia,
100 ml mleka kokosowego,
marchewka,
czerwona cebula,
ząbek czosnku,
łyżeczka przyprawy curry,
pół łyżeczki imbiru,
garść pestek dyni,
⅓ łyżeczki przyprawy chilli,
kostka rosołowa warzywna,
łyżka masła.


Dynię pokrój na kawałki, wyciągnij pestki, ale jej nie obieraj. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu kawałki dyni obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na dużej, rozgrzanej patelni z łyżką masła zarumień posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Wymieszaj. Dodaj curry, chilli, imbir i smaż przez kilka minut. Składniki przełóż do garnka i zalej wodą. Woda musi zakrywać warzywa. Dodaj kostkę rosołową. Gotuj pod przykryciem przez około pół godziny, co jakiś czas kontrolując ilość wody. Na suchą patelnię wrzuć garść pestek z dyni i praż do uzyskania złocistego koloru. Przełóż je do miseczki. Na koniec wlej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Warzywa z częścią bulionu zblenduj na gładką masę. Pozostałą część bulionu wykorzystaj do uzyskania konsystencji kremu. Nie może być ani za gęsty, ani za rzadki.
Gotowy krem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni i odrobiną mleka kokosowego lub śmietany.
Smacznego!

Następny artykuł