Zupa dyniowa z curry
Zupa dyniowa z curry
Zupa z dyni jest bardzo pożywna i zdrowa. Dodatek imbiru, curry i mleka kokosowego sprawią, że krem nabierze orientalnego i bardzo ciekawego smaku.
Dynia. Wartości odżywcze
Dynia bogata jest w beta karoten, który wpływa na kondycję skóry, jakość widzenia, zwiększa odporność, a także reguluje procesy przemiany materii. Zawiera również związki pozytywnie wpływające na cały układ krwionośny, wzmacnia serce i żyły, reguluje poziom cholesterolu. Warzywo to jest także bogate w antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Składniki na krem z dyni
– mała dynia,– 100 ml mleka kokosowego,– marchewka,– czerwona cebula,– ząbek czosnku,– łyżeczka przyprawy curry,– pół łyżeczki imbiru,– garść pestek dyni,– ⅓ łyżeczki przyprawy chilli,– kostka rosołowa warzywna,– łyżka masła.
Dynię pokrój na kawałki, wyciągnij pestki, ale jej nie obieraj. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu kawałki dyni obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na dużej, rozgrzanej patelni z łyżką masła zarumień posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Wymieszaj. Dodaj curry, chilli, imbir i smaż przez kilka minut. Składniki przełóż do garnka i zalej wodą. Woda musi zakrywać warzywa. Dodaj kostkę rosołową. Gotuj pod przykryciem przez około pół godziny, co jakiś czas kontrolując ilość wody. Na suchą patelnię wrzuć garść pestek z dyni i praż do uzyskania złocistego koloru. Przełóż je do miseczki. Na koniec wlej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Warzywa z częścią bulionu zblenduj na gładką masę. Pozostałą część bulionu wykorzystaj do uzyskania konsystencji kremu. Nie może być ani za gęsty, ani za rzadki.Gotowy krem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni i odrobiną mleka kokosowego lub śmietany.Smacznego!