Zupa szczawiowa w 15 minut
Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.
Zupa szczawiowa dla zabieganych
Zupa szczawiowa niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Niedawno wyjaśnialiśmy, dlaczego do smakołyku dodaje się jajko . Tym razem skupimy się na przepisie, który pozwoli nam przygotować zupę szczawiową w ekspresowym tempie.
Z pewnością zupa szczawiowa należy do grona smakołyków, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Nie inaczej jest w przypadku jej szybkiej wersji. Nawet najbardziej wybredni smakosze poproszą o dokładkę .
Zupa szczawiowa będzie o wiele szybsza w przygotowaniu, jeśli postawimy na dodatek w postaci przecieru ze szczawiu . Dostaniemy go w wielu sklepach. Jednak jeśli chcemy, to możemy go również przygotować samodzielnie
Ekspresowa zupa szczawiowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy podążać za instrukcją, która znajduje się poniżej . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędna składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
400 g przecieru ze szczawiu
-
1 l bulionu
-
ząbek czosnku
-
15 ml oliwy
-
60 ml śmietany 18%
-
15 ml mąki
-
4 jajka
-
sól
-
pieprz
Zupa szczawiowa prosta jak nigdy
Najpierw musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez około 7-8 minut. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najlepszych sposobach na gotowanie jajek . W tym samym czasie możemy rozpocząć przygotowania naszej zupy.
Do garnka z grubym dnem wylewamy oliwę. Podgrzewamy ją i podsmażamy na niej wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy bulion. Może być to wywar przygotowany z samych warzyw . Wówczas zupa szczawiowa będzie odpowiednia dla wegetarian.
Bulion wzbogacamy o przecier ze szczawiu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy. Tak przygotowany dodatek wlewamy do garnka z naszym specjałem. Po podgotowaniu nasza zupa szczawiowa jest już gotowa . Doprawiamy ją wedle uznania i serwujemy z jajkami na twardo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel