Smakosze.pl Przepisy Zupa szczawiowa w 15 minut
Canva.com / peredniankina

Zupa szczawiowa w 15 minut

25 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Zupa szczawiowa dla zabieganych

Zupa szczawiowa niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Niedawno wyjaśnialiśmy, dlaczego do smakołyku dodaje się jajko . Tym razem skupimy się na przepisie, który pozwoli nam przygotować zupę szczawiową w ekspresowym tempie.

Z pewnością zupa szczawiowa należy do grona smakołyków, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Nie inaczej jest w przypadku jej szybkiej wersji. Nawet najbardziej wybredni smakosze poproszą o dokładkę .

Zupa szczawiowa będzie o wiele szybsza w przygotowaniu, jeśli postawimy na dodatek w postaci przecieru ze szczawiu . Dostaniemy go w wielu sklepach. Jednak jeśli chcemy, to możemy go również przygotować samodzielnie

Ekspresowa zupa szczawiowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy podążać za instrukcją, która znajduje się poniżej . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędna składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 400 g przecieru ze szczawiu

  • 1 l bulionu

  • ząbek czosnku

  • 15 ml oliwy

  • 60 ml śmietany 18%

  • 15 ml mąki

  • 4 jajka

  • sól

  • pieprz

Zupa szczawiowa prosta jak nigdy

Najpierw musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez około 7-8 minut. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najlepszych sposobach na gotowanie jajek . W tym samym czasie możemy rozpocząć przygotowania naszej zupy.

Do garnka z grubym dnem wylewamy oliwę. Podgrzewamy ją i podsmażamy na niej wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy bulion. Może być to wywar przygotowany z samych warzyw . Wówczas zupa szczawiowa będzie odpowiednia dla wegetarian.

Bulion wzbogacamy o przecier ze szczawiu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy. Tak przygotowany dodatek wlewamy do garnka z naszym specjałem. Po podgotowaniu nasza zupa szczawiowa jest już gotowa . Doprawiamy ją wedle uznania i serwujemy z jajkami na twardo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy