Smakosze.pl Przepisy Zupa szczawiowa w 15 minut
Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu
Canva.com / peredniankina

Zupa szczawiowa w 15 minut

25 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Zupa szczawiowa dla zabieganych

Zupa szczawiowa niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Niedawno wyjaśnialiśmy, dlaczego do smakołyku dodaje się jajko . Tym razem skupimy się na przepisie, który pozwoli nam przygotować zupę szczawiową w ekspresowym tempie.

Z pewnością zupa szczawiowa należy do grona smakołyków, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Nie inaczej jest w przypadku jej szybkiej wersji. Nawet najbardziej wybredni smakosze poproszą o dokładkę .

Zupa szczawiowa będzie o wiele szybsza w przygotowaniu, jeśli postawimy na dodatek w postaci przecieru ze szczawiu . Dostaniemy go w wielu sklepach. Jednak jeśli chcemy, to możemy go również przygotować samodzielnie

Ekspresowa zupa szczawiowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy podążać za instrukcją, która znajduje się poniżej . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędna składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 400 g przecieru ze szczawiu

  • 1 l bulionu

  • ząbek czosnku

  • 15 ml oliwy

  • 60 ml śmietany 18%

  • 15 ml mąki

  • 4 jajka

  • sól

  • pieprz

Zupa szczawiowa prosta jak nigdy

Najpierw musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez około 7-8 minut. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najlepszych sposobach na gotowanie jajek . W tym samym czasie możemy rozpocząć przygotowania naszej zupy.

Do garnka z grubym dnem wylewamy oliwę. Podgrzewamy ją i podsmażamy na niej wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy bulion. Może być to wywar przygotowany z samych warzyw . Wówczas zupa szczawiowa będzie odpowiednia dla wegetarian.

Bulion wzbogacamy o przecier ze szczawiu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy. Tak przygotowany dodatek wlewamy do garnka z naszym specjałem. Po podgotowaniu nasza zupa szczawiowa jest już gotowa . Doprawiamy ją wedle uznania i serwujemy z jajkami na twardo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl