Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Najlepsze sposoby gotowania jajek
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 21.02.2021 01:00

Najlepsze sposoby gotowania jajek

Jajka można przygotowywać na różne sposoby
Pixabay / ivabalk

Bez wątpienia jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Wzbogacamy o nie wiele rozmaitych specjałów. Najczęściej jajka po prostu gotujemy. Czynność ta wydaje się bezproblemowa. Jednak zawsze można zrobić to lepiej.

Jak idealnie przygotować jajka?

Nie da się ukryć, że jajka są nie lada smakołykiem, który jest chętnie zajadany przez wiele osób. Najprawdopodobniej każdy napotkał się kiedyś z pewnymi kłopotami. Pękająca skorupka, czy zbyt ścięte żółtko mogą wywołać mocne rozczarowanie.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na tani i pyszny obiad, w którym wykorzystuje się jajka. Dziś przyjrzymy się procesowi ich gotowania. Okazuje się, że istnieje kilka prostych sztuczek, które znacząco ułatwiają to zadanie.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Przepisy, pękające jajka możemy uratować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy do wody dodać trochę octu. Sprawi on, że białko zacznie się szybciej ścinać. W związku z tym przestanie wypływać na zewnątrz.

Wielu smakoszy uwielbia jajka na miękko. Ich przygotowanie niektórym wydaje się dosyć karkołomnym zadaniem. Wówczas warto gotować je przez minutę, a następnie wyłączyć grzanie. Po 6 minutach będziemy mieli idealne jajka na miękko.

Co warto wiedzieć o jajkach?

Już wcześniej wyjaśnialiśmy, które jajka są najzdrowsze. Zarówno te przygotowane na miękko, jak i na twardo cieszą się sporym zainteresowaniem. W przypadku drugiej opcji. Pamiętajmy, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut.

Jajka gotowane dłużej niż 10 minut tracą na swoich walorach smakowych. Jednak to nie wszystko. Taki zabieg odbiera im wiele wartości odżywczych, a z pewnością zależy nam na wyciągnięciu z posiłku tego, co najlepsze.

Jajka na twardo najlepiej gotować przez około 8 minut. Zanim przystąpimy do działania, warto zrobić z tym nabiałem jeszcze jedną rzecz. Mowa o wyjęciu go z lodówki. Wówczas zminimalizujemy szansę na popękanie skorupki.

Jajka o temperaturze pokojowej nie pękają tak łatwo, jak zimne umieszczone we wrzątku. Zanim rozpoczniemy gotowanie, wystarczy wyciągnąć je z chłodu na około 20 minut. Jeśli to zawiedzie, skorzystajmy ze sztuczki z octem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy

Zapraszam na nasz Instagram

Tagi: Jajka