Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czemu do zupy szczawiowej zawsze dodajemy jajko? Mało kto jest świadomy
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 01.02.2021 01:00

Czemu do zupy szczawiowej zawsze dodajemy jajko? Mało kto jest świadomy

Zupa szczawiowa z jajkiem
Canva.com

Zupa szczawiowa jest stworzona w głównej mierze ze szczawiu, który podobnie jak rabarbar, jest pełen szkodliwych w nadmiarze szczawianów. Zbyt częste spożywane wypełnionych niby produktów może mieć przykre konsekwencje.

Szczawiany odkładają się w nerkach oraz drogach moczowych, a w prostej linii mogą prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Oczywiście sporadyczne spożywanie szczawiu nie powinno być dla nas szkodliwe, jednak jeśli chcemy mieć całkowitą pewność, że zupa którą jemy, jest zdrowa i pożywna - zawsze dodajmy do niej jajko. 

Zupa szczawiowa - tylko z dodatkiem jajka 

Zarówno jajko, jak i śmietana zawierają duże ilości wapnia, który pozwala częściowo zneutralizować działanie kwasu. Tak proste dodatki sprawiają, że można cieszyć się ulubioną zupą bez obawy o ewentualne konsekwencje. 

Zupa szczawiowa jest wyjątkowo zdrowa, dlatego nie powinniśmy w żadnym razie z niej rezygnować, jeśli jadamy ją od czasu do czasu. W szczawiu znajdziemy błonnik pokarmowy oraz witaminy: C, A i witaminy z grupy B. Jest również źródłem żelaza, magnezu, wapnia i beta-karotenu. Korzyści płynące z jego spożywania są ogromne. 

Domowa zupa szczawiowa - najlepszy przepis

Potrzebujesz: 

  • pół kilograma surowych żeberek wieprzowych

  • 400 g skrzydełek z indyka

  • 300 g szczawiu ze słoika bądź świeżego

  • 1 marchew

  • 1 korzeń pietruszki

  • korzeń selera -  około pół

  • por

  • 2 litry wody

  • 60 g kwaśnej śmietany 18%

  • łyżka mąki pszennej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • jajko

Zaczynamy od umycia mięsa i umieszczania go w sporym garnku. Żeberka warto pokroić na mniejsze kawałki. Do mięsa dodajemy obrane warzywa. Pora możemy zastąpić opaloną cebulą. Wszystkie składniki wzbogacamy o zioła. Całość zalewamy dwoma litrami wody.

Rozpoczynamy gotowanie. Powinno ono cały czas przebiegać na małym ogniu. Zupa szczawiowa musi ciągle delikatnie pykać. Podgrzewanie składników powinno trwać półtorej godziny. Oczywiście pod przykryciem. Jeśli nie możemy tego zrobić, dodajmy trochę więcej wody.

[EMBED-15]

Kiedy czas dobiegnie końca, zupę zdejmujemy z ognia. Wyławiamy z niej wszystkie składniki. Marchew kroimy w kostkę, a mięso oddzielamy od kości. Dodajemy je z powrotem do zupy. Garnek ponownie umieszczamy na grzałce.

Nasz wywar wzbogacamy o szczaw. W misce mieszamy mąkę i kwaśną śmietanę. Dodajemy do nich trochę gorącej zupy, a następnie przelewany do garnka. Po kilku minutach gotowania zupa szczawiowa jest już gotowa. Najlepiej serwować ją z ziemniakami i jajkami na twardo. Z tego artykułu dowiesz się jak ugotować i obrać je idealnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wprostysposob / Świadomość Smaku - Facebook

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka Zupa