Smakosze.pl Przepisy Zupa szparagowa - krem, który zachwyci wszystkich gości
canva/Elena Katkova

Zupa szparagowa - krem, który zachwyci wszystkich gości

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szparagi to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywa, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ugotuj z nich pyszną zupę krem, która posmakuje wszystkim członkom rodziny. Zupa szparagowa to pomysł na lekki i aromatyczny obiad lub lunch. Poznaj przepis na zupę szparagową krem.

Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące, dlatego też wykorzystajmy go jak najlepiej. Szparagi białe i zielone kupimy w maju i czerwcu, biała odmiana jest bardziej miękka i delikatna i doskonale nadaje się do zup, sosów i wielu dań mięsnych i ryb. Szparagi są źródłem wielu witamin i antyoksydantów, pozytywnie wpływają między innymi na układ nerwowy i opóźniają procesy starzenia.

Zupę szparagową ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Do zupy możesz przygotować również grzanki, chipsy z boczku wędzonego, możesz uprażyć dowolne pestki, dodać rukolę. Każda wersja ma doskonały, oryginalny smak.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny- tu poznasz przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami , pysznie i zdrowo.

Przepis na zupę szparagową krem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pęczki szparagów białych

  • 4 ziemniaki

  • biała cebula

  • 1,5 l bulionu

  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

  • pieprz, sól

  • 3 łyżki ml śmietany 18%

  • 3 łyżki masła

Jak zrobić zupę szparagową krem?

Szparagi umyj i pokrój miękką część na mniejsze kawałki, pokrój również ziemniaki i cebulę. W dużym garnku zeszklij na maśle cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kilka minut, następnie dodaj szparagi, oprósz delikatnie solą, pieprzem i smaż kolejne 5 minut.

Białe szparagi

Do garnka wlej bulion, odlej kilka łyżek do zahartowania śmietany, resztę gotuj z warzywami 20-30 minut na wolnym ogniu, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i całość zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy