Smakosze.pl
Łosoś w kremowym sosie ze szparagami

pixabay.com

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Już niedługo zaczyna się sezon na szparagi. Warto zatem zaopatrzyć się w przepisy, które pozwolą nam cieszyć się tymi smacznymi warzywami przez kilka najbliższych wiosennych tygodni. Tym razem proponujemy klasyczne połączenie szparagów z łos

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów,

  • ok. 600 g filetów łososia,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • 2 łyżki oliwy,

  • 1/2 cebuli,

  • 2/3 szklanki bulionu,

  • 125 ml śmietanki 30%,

  • kilka gałązek koperku.

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: przygotowanie

Szparagi myjemy i obcinamy ok. 1 cm zdrewniałych końcówek. Łodyżki kroimy ukośnie na 1 cm kawałki.

Oczyszczony filet z łososia kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, a na koniec obtaczamy w mące.

Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek smażymy łososia przez 2 minuty ze strony ze skórą i 1 minutę ze strony bez skóry. Łosoś w środku ma zostać surowy, bo potem będzie dogotowywał się w kremowym sosie. Ostrożnie ściągamy skórę z łososia. 

Na tę samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy łodyżki i główki szparagów, smażymy kolejne 1-2 minuty.

Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. W tak powstały sos wkładamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem i gotujemy ok. 3 minuty.

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: porady

Jako dodatek do tego dania można zaserwować kaszę gryczaną, orkiszową, ziemniaki, frytki z batatów lub makaron.

W tym przepisie łososia można zastąpić inną rybą morską.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Naleśniki budyniowe wprost rozpływają się w ustach

Przepisy

Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa buraczkowa przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić sernik bez spodu?

Czytaj więcej >
Drożdżowe bez nabiału jest równie pyszne co oryginał

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa chrzanowa z jajkiem

Czytaj więcej >
Krokiety bez zawijania

Przepisy

Rewelacyjne krokiety bez ciasta

Czytaj więcej >