Łosoś w kremowym sosie ze szparagami
pixabay.com

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami

Już niedługo zaczyna się sezon na szparagi. Warto zatem zaopatrzyć się w przepisy, które pozwolą nam cieszyć się tymi smacznymi warzywami przez kilka najbliższych wiosennych tygodni. Tym razem proponujemy klasyczne połączenie szparagów z łososiem w kremowym sosie na bazie śmietanki. Czyli danie proste, ale eleganckie jednocześnie.

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • ok. 600 g filetów łososia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 cebuli,
  • 2/3 szklanki bulionu,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • kilka gałązek koperku.


Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: przygotowanie


Szparagi myjemy i obcinamy ok. 1 cm zdrewniałych końcówek. Łodyżki kroimy ukośnie na 1 cm kawałki.


Oczyszczony filet z łososia kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, a na koniec obtaczamy w mące.


Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek smażymy łososia przez 2 minuty ze strony ze skórą i 1 minutę ze strony bez skóry. Łosoś w środku ma zostać surowy, bo potem będzie dogotowywał się w kremowym sosie. Ostrożnie ściągamy skórę z łososia.


Na tę samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy łodyżki i główki szparagów, smażymy kolejne 1-2 minuty.


Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. W tak powstały sos wkładamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem i gotujemy ok. 3 minuty.


Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: porady


Jako dodatek do tego dania można zaserwować kaszę gryczaną, orkiszową, ziemniaki, frytki z batatów lub makaron.


W tym przepisie łososia można zastąpić inną rybą morską.

Następny artykuł