Zupa warzywna z makaronem - najlepszy przepos
Zupa warzywna z makaronem to pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację na ciepło. Zupa z kalafiorem, fasolką szparagową, porem, marchewką, szpinakiem jest lekka, ale bardzo pożywna i aromatyczna i z pewnością posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę warzywną z makaronem.
Zupa warzywna ma bogaty, warzywny smak doprawiony koperkiem i suszonym tymiankiem. Jest wyraźna, aromatyczna i sycącą, idealna na ciepły posiłek zimową porą. Zupa, dzięki bogactwu warzyw, jest również zdrową zupą, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii na resztę dnia.
Aby wydobyć jak najwięcej smaku, wszystkie warzywa obsmaż na oliwie, dopiero później zalej wodą. Zupa warzywna jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak jej gotowanie musisz podzielić na kilka etapów, aby była najlepsza, jaką jadłeś.
Szukasz pomysłu na tradycyjną zupę w nowej odsłonie? Przygotuj wyśmienitą zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym , a odkryjesz jej nowy, orientalny smak i rozgrzewające właściwości.
Przepis na zupę warzywną z makaronem
Składniki na 4-5 porcji:
-
200 g fasolki szparagowej
-
pół kalafiora
-
marchewka
-
200 g szpinaku
-
ząbek czosnku
-
2 pory
-
cebula
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżka posiekanego koperku
-
pół łyżeczki suszonego tymianku
-
2 liście laurowe
-
pieprz, sól
-
makaron
Jak przygotować zupę warzywną z makaronem?
Kalafior podziel na różyczki, pokrój w kostkę marchewkę, posiekaj czosnek, pory i cebulę. W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, dodaj por, marchewkę i smaż przez 4-5 minut na małym ogniu.
Do garnka włóż liście laurowe, kalafior, oprósz tymiankiem i smaż kolejne 2-3 minuty, następnie wlej 2 l wody i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, następnie dodaj fasolkę szparagową i makaron, gotuj 5-7 minut.
Pod koniec gotowania do wywaru dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw koperkiem i gotuj przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.